Αρχές του 2015 θα επανεξετάσει η ΕΚΤ τη λήψη μέτρων

Αρχές του 2015 θα επανεξετάσει η ΕΚΤ τη λήψη μέτρων

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία με τις προσδοκίες της αγοράς, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής την Πέμπτη να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια, 0,05%, 0,30% και 0,20% για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης, διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων αντίστοιχα.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη λήξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι επανέλαβε ότι το Δ.Σ. εξακολουθεί να στηρίζει ομόφωνα τη δέσμευσή του για εφαρμογή αντισυμβατικών μέτρων στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, αν κριθεί αναγκαίο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος διατήρησης του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, τόνισε ότι το προσωπικό της ΕΚΤ και οι αρμόδιες επιτροπές του Ευρωσυστήματος έχουν εντείνει τις τεχνικές προετοιμασίες για την έγκαιρη υιοθέτηση τέτοιου είδους μέτρων, προσθέτοντας ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα επανεξετάσει στις αρχές του επόμενου έτους αν κάτι τέτοιο θεωρηθεί αναγκαίο. Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, θα βασιστεί στην εκτίμησή της για τη μέχρι τότε επίδραση των ήδη εφαρμοζόμενων προγραμμάτων της Τράπεζας –αγορές καλυμμένων ομολογιών (covered bonds), τιτλοποιημένων δανείων (ABS) και στοχευόμενες πράξεις μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης (TLTRO)– όσον αναφορά τη διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, την επέκταση του ισολογισμού της Τράπεζας και τις προοπτικές στο μέτωπο του πληθωρισμού.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ έκανε γνωστό ότι στο πλαίσιο της συνεδρίασης συζητήθηκε η υιοθέτηση διαφόρων προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης (εκτός αγορές χρυσού), σημειώνοντας ότι η εφαρμογή τους μπορεί να βασιστεί σε διευρυμένη πλειοψηφία και όχι ομοφωνία του Διοικητικού Συμβουλίου. Αναφορικά με τις προοπτικές της Ευρωζώνης αναγνώρισε ότι τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ασθενέστερη ανάπτυξη την προσεχή περίοδο. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΚΤ προχώρησε σε πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεών της για τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο 1,0% και 1,5% το 2015 και 2016 αντίστοιχα από 1,6% και 1,5% που προβλεπόταν τρεις μήνες νωρίτερα. Παράλληλα, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός αναμένεται να ανέλθει στο 0,7% το 2015 και 1,3% το 2016, παραμένοντας «χαμηλότερα αλλά κοντά στο 2,0%», επίπεδο το οποίο αποτελεί τον στόχο της Κεντρικής Τράπεζας για διατήρηση των συνθηκών σταθερότητας τιμών μεσοπρόθεσμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή