Ενισχύεται σημαντικά η απασχόληση στις ΗΠΑ

Ενισχύεται σημαντικά η απασχόληση στις ΗΠΑ

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ προσέθεσε 321.000 νέες θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο, αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος από τον Ιανουάριο του 2012, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Η αύξηση των θέσεων εργασίας και των μισθών αντανακλά την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των εργοδοτών στην πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Η είδηση προκάλεσε την υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου κατά 0,6%, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται αργά το απόγευμα στο 1,2304 καθώς ενισχύεται η εκτίμηση πως η αμερικανική οικονομία δεν θα επηρεαστεί σοβαρά από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αποδείχτηκε σημαντικότερη ακόμη και από τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg, ενώ τον Οκτώβριο οι νέες θέσεις εργασίας που είχαν δημιουργηθεί ήταν 243.000 Το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 5,8%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών. Και το ποσοστό της απασχόλησης παρέμεινε αμετάβλητο τον Νοέμβριο στο 62,8% του εργατικού δυναμικού. Η απασχόληση σε επιχειρήσεις και υπηρεσίες αυξήθηκε κατά 86.000 θέσεις τον Νοέμβριο και στα εργοστάσια κατά 28.000. Ο τομέας του λιανικού εμπορίου προσέθεσε 50.000 νέες θέσεις εργασίας.

Αύξηση ωρομισθίου

Το μέσο ωρομίσθιο στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 0,4%, αύξηση που είναι η μεγαλύτερη από τον Ιούνιο του 2013. Η σταθερή άνοδος της απασχόλησης αυξάνει τα εισοδήματα, που με τη σειρά τους ενισχύουν τη ζήτηση και τελικά αυξάνονται οι πιθανότητες για δημιουργία ακόμη περισσότερων νέων θέσεων εργασίας. Από την άλλη πλευρά, η συνεχιζόμενη βελτίωση της κατάστασης στην αγορά εργασίας θα ενισχύσει τις φωνές όσων Αμερικανών κεντρικών τραπεζιτών τάσσονται υπέρ της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού, με το επιχείρημα ότι η οικονομία είναι αρκετά δυνατή ώστε να το αντέξει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή