H πρώτη μεγάλη δικαστική νίκη της… φοροαποφυγής

H πρώτη μεγάλη δικαστική νίκη της… φοροαποφυγής

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εισαγγελία του Οσλο έχασε τον περασμένο Ιούλιο την πρώτη μεγάλη δίκη που έγινε παγκοσμίως, επειδή μια πολυεθνική εταιρεία φορολογείται σε τόπο διαφορετικό από εκείνον που παράγει την προστιθέμενη αξία του προϊόντος της. Αντίπαλοι ήταν ο πιο γνωστός εισαγγελέας της Νορβηγίας, Μόρτεν Ερικσεν και η πολυεθνική εταιρεία γεωτρήσεων Transocean.

Η εταιρεία δημιουργήθηκε στο Σόνατ της Αλαμπάμα ως offshore company και η δουλειά της ήταν να κάνει γεωτρήσεις πετρελαίου, αλλά και να παράγει και να πουλάει τρυπάνια για γεωτρήσεις. Το 1996 αγόρασε τη νορβηγική εταιρεία Transocean προς 1,5 δισ. δολάρια. Το 2007 η Transocean συγχωνεύθηκε με τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου, την Γκλόμπαλ Σάντα Φε, σε ένα deal αξίας 17 δισ. δολαρίων. Τον Οκτώβριο του 2008 η εταιρεία μετέφερε την έδρα της από τα Καϊμάν στην Ελβετία, ενώ το μάνατζμεντ παρέμεινε στο Χιούστον. Το 2009 η εταιρεία ήταν πλέον ιδιοκτήτρια 136 υπεράκτιων πλατφορμών γεώτρησης.

Ηταν εκείνη την περίοδο που το θέμα φαίνεται να απασχόλησε για πρώτη φορά τον εισαγγελέα Μόρτεν Ερικσεν, ο οποίος πρόσεξε ότι η εταιρεία είχε μεταφερθεί από το Ντέλαγουερ στα Καϊμάν και από εκεί στο Καντόνι Τζουγκ της Ελβετίας. Με την κίνηση αυτή κατέβαλε 20% λιγότερους φόρους έναντι εκείνων που πλήρωνε στο Ντέλαγουερ. Στη συνέχεια ο Ερικσεν ερεύνησε τις δραστηριότητες δύο εταιρειών της Transocean και τριών συμβούλων της, δικηγόρων και ορκωτών ελεγκτών, κατηγορώντας τους για φορολογική απάτη. Στο 24σέλιδο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι «από το 1996/1997 τα σχέδια της μητρικής εταιρείας ήταν να μεταφέρει την ιδιοκτησία των γεωτρύπανων που χρησιμοποιεί στη Βόρεια Θάλασσα (σ.σ. στα νορβηγικά χωρικά ύδατα) σε εταιρείες που είχαν την έδρα τους στα Νησιά Καϊμάν. Ταυτόχρονα έκλεισαν στο Οσλο δύο εταιρείες που εκμεταλλεύονταν τα τρυπάνια στη Βόρειο Θάλασσα χωρίς να καταβάλλουν φόρους για το διάστημα 2000-2002. Ενα στάνταρ επιχείρημα του Ερικσεν ήταν ότι το 1999 η Transocean έβγαλε για 8 ώρες από τα νορβηγικά χωρικά ύδατα το τρυπάνι «Polar Pioneer» και το πούλησε από εταιρεία των Νησιών Καϊμάν στον… εαυτό της, χωρίς να χρειασθεί να πληρώσει φόρο στο νορβηγικό κράτος. Ο δικηγόρος της εταιρείας Ερλινγκ Λινγκβάιτ, από την πλευρά του, ανέφερε ότι «το κατηγορητήριο στηρίζεται σε μια περίεργη ερμηνεία του νορβηγικού και διεθνούς φορολογικού δικαίου…». Η εισαγγελία υποστήριζε ότι ο σχεδιασμός της δημιουργίας 6.000 (!) εταιρειών που τιμολογούσαν η μία την άλλη χωρίς να προσφέρουν έργο εκπορευόταν από το Χιούστον και την εταιρεία ορκωτών εκτιμητών Ernst Young, καθώς και από ένα μεγάλο δικηγορικό γραφείο του Οσλο.

Συνολικά 29 άτομα βρέθηκαν στο δικαστήριο, 5 για το κατηγορητήριο (ο Ερικσεν με 4 βοηθούς του, εξωτερικούς δικηγόρους, συνεργάτες της εισαγγελίας) και 24 δικηγόροι υπεράσπισης για τους 9 κατηγορούμενους. Από αυτούς 12 υπερασπίζονταν τα 6 στελέχη της εταιρείας. Επειτα από 8 μήνες το δικαστήριο αποφάσισε να αθωώσει όλους τους κατηγορούμενους, να μην ικανοποιήσει το αίτημα του κατηγορητηρίου για αποζημίωση του νορβηγικού κράτους με 291 εκατ. δολ. και να επιδικάσει τη δικαστική δαπάνη (6,5 εκατ. δολ.) στο νορβηγικό κράτος. Ο Ερικσεν έπειτα από 7 χρόνια ερευνών ηττήθηκε κατά κράτος και ανακοίνωσε φυσικά ότι θα κάνει έφεση, όπως και έκανε για «λόγους αρχής». Ενας από τους δικηγόρους, ο Σβέρε Κοχ, από τη δικηγορική εταιρεία Τόμεσεν, ανακοίνωσε ότι θα εναγάγει τον Ερικσεν ζητώντας αποζημίωση. «Ο Ερικσεν έδωσε πληροφορίες στην εφορία που δεν θα έπρεπε να κατέχει» είπε. Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας του Οσλο απέρριψε τις αιτιάσεις του δικηγόρου.

Η υπόθεση απασχολεί εταιρείες αλλά και δικαστικές αρχές σε ολόκληρο τον κόσμο με αφορμή όχι μόνο την υπόθεση Luxleaks. Το περασμένο Σαββατοκύριακο έγινε στην Αθήνα η συνάντηση των «Κυνηγών της διαφθοράς» (δίκτυο εισαγγελέων από ολόκληρο τον κόσμο που χρηματοδοτεί η νορβηγική κυβέρνηση), όπου πήρε μέρος και ο Μόρτεν Ερικσεν. Εκεί, η πρώην εισαγγελέας και νυν ευρωβουλευτής των «Πρασίνων» Εύα Ζολί χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» την απόφαση του δικαστηρίου του Οσλο και πρόσθεσε ότι οι δικαστές «δεν κατάλαβαν»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή