Πυρ ομαδόν κατά Γαλλίας και Ιταλίας στο Eurogroup

Πυρ ομαδόν κατά Γαλλίας και Ιταλίας στο Eurogroup

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γαλλία και Ιταλία θα πρέπει να πάρουν νέα μέτρα λιτότητας τους επόμενους μήνες, ώστε να γλιτώσουν πρόστιμο η πρώτη και στενότερη επιτήρηση η δεύτερη. Οι δύο χώρες βρέθηκαν στο στόχαστρο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αφότου, ειδικά η Γαλλία, περιφρόνησαν ανοιχτά τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες και τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει. Ωστόσο το πιθανότερο είναι ότι μέχρι τον Μάρτιο θα έχει βρεθεί κάποια συμβιβαστική λύση ώστε να μην αναγκαστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλει πρόστιμο στη Γαλλία, κίνηση που θα αποτελούσε πολιτική βόμβα μεγατόνων και θα οδηγούσε σε κρίση την Ε.Ε.

Μονομερείς αποφάσεις

Οι δύο χώρες βρέθηκαν στόχαστρο εξαιτίας της άρνησής τους να εφαρμόσουν μέτρα λιτότητας και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις το 2015. Η δε Γαλλία αφότου έλαβε παράταση συνολικά τριών ετών έπρεπε να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2015. Αντιθέτως το Παρίσι ανακοίνωσε μονομερώς τον Οκτώβριο ότι αναβάλλει την επίτευξη του στόχου κατά δύο χρόνια μέχρι το τέλος του 2017. «Θα πρέπει να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα (λιτότητας) ώστε να βελτιωθεί η διαρθρωτική προσπάθεια» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει ότι οι δύο κυβερνήσεις θα πρέπει να πάρουν επιπλέον μέτρα λιτότητας, προκειμένου να μειώσουν σε μεγαλύτερο βαθμό το διαρθρωτικό τους έλλειμμα τα επόμενα χρόνια. Στον υπολογισμό του διαρθρωτικού ελλείμματος δεν λαμβάνονται υπόψη οι κύκλοι της οικονομίας (δηλαδή οι επιπτώσεις της ύφεσης ή της ανάπτυξης) και τα εφάπαξ μέτρα.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες δημοσιονομικούς κανόνες, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να μειώνουν το διαρθρωτικό τους έλλειμμα κατά 0,5% του ΑΕΠ κάθε έτος μέχρι να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό τους. Η Γαλλία προβλέπει στον προϋπολογισμό της μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος κατά 0,1% το 2015 και κατά 0,3% του ΑΕΠ το 2016. Η Ιταλία που καλείται να πετύχει πλεονάσματα, ώστε να μειώσει το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος της, πήρε μέτρα που αναμένεται να μειώσουν το διαρθρωτικό έλλειμμα μόλις κατά 0,1% το 2015.

Την Κυριακή, Γάλλοι και Ιταλοί πολιτικοί αντέδρασαν αρκετά έντονα στην κριτική της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, η οποία χαρακτήρισε «ανεπαρκείς» τις μεταρρυθμίσεις που σκοπεύουν να εφαρμόσουν οι δύο χώρες και τις κάλεσε να καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια. «Η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει επιτρέψει ποτέ στον εαυτό της να κάνει υποδείξεις προς μια χώρα-μέλος της Ε.Ε. Και ζητούμε από τη Γερμανία να επιδείξει τον ίδιο σεβασμό» δήλωσε ο κ. Σαντ Γκότσι, υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν είχε παρατηρήσει δηκτικά ότι «τις μεταρρυθμίσεις τις κάνουμε στη Γαλλία όχι για να ευχαριστήσουμε τον έναν ή τον άλλο Ευρωπαίο ηγέτη, αλλά γιατί είναι αναγκαίες για τη Γαλλία». Χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υιοθέτησε συμφιλιωτικό τόνο, λέγοντας ότι Γαλλία και Ιταλία εφαρμόζουν ήδη πολλές μεταρρυθμίσεις. Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έδειξε ποιος θα είναι ο πιθανός συμβιβασμός, λέγοντας ότι Παρίσι και Ρώμη θα πρέπει να πάρουν νέα μέτρα λιτότητας ή να πείσουν την Κομισιόν μέχρι τον Μάρτιο ότι τα μέτρα που ήδη έχουν λάβει θα αποδώσουν περισσότερα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ότι έχει ζητήσει από τους ηγέτες Γαλλίας και Ιταλίας να δεσμευτούν πως θα παρουσιάσουν νέες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα για τη μη επιβολή ποινής. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμβιβασμός, η Γαλλία απειλείται με πρόστιμο ύψους 0,2% του ΑΕΠ της ή 4,2 δισ. ευρώ τον χρόνο. Η Ιταλία απειλείται με αυστηρότερη επιτήρηση της οικονομίας της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή