Περαιτέρω υποχώρηση στα 63 δολ./βαρέλι για την τιμή πετρελαίου

Περαιτέρω υποχώρηση στα 63 δολ./βαρέλι για την τιμή πετρελαίου

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκε και χθες η πτώση των τιμών του πετρελαίου με το Brent στα χαμηλά πενταετίας, καθώς εκτός από το πλεόνασμα προσφοράς και τις προβλέψεις μεγάλων τραπεζών για περαιτέρω υποχώρηση αρχίζει να επικρατεί μεταξύ επενδυτών η πεποίθηση πως είναι υπερβολικά τα στοιχήματα των hedge funds στην ανατίμηση του μαύρου χρυσού. Ετσι, αργά χθες το βράδυ το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν στα 63,32 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 66,11 δολάρια το βαρέλι.

Είχε προηγηθεί την Παρασκευή έκθεση της Morgan Stanley που προεξοφλεί πτώση των τιμών έως και στα 43 δολάρια το βαρέλι μέσα στο επόμενο έτος. Οπως επισήμανε ο Ανταμ Λόνγκστον, αναλυτής της αμερικανικής τράπεζας, «χωρίς παρέμβαση του ΟΠΕΚ, υπάρχει κίνδυνος μεγάλης ανισορροπίας στην αγορά, με την υπερπροσφορά να κορυφώνεται το δεύτερο τρίμηνο του 2015». Τις εκτιμήσεις του φαίνεται να επιβεβαιώνουν οι ανακοινώσεις της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Λιβύης, της NOC, που τόνισε πως η χώρα παράγει 800.000 βαρέλια την ημέρα, μολονότι παραμένει κλειστή η πετρελαιοπηγή της Ελ Σαράρα εξαιτίας προβλήματος στον αγωγό. Σε ό,τι αφορά την αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικών υδρογονανθράκων, τον παράγοντα που ανέτρεψε τις ισορροπίες στην παγκόσμια αγορά, δεν δείχνει να έχει πληγεί από την πτώση των τιμών.

Οπως ανέφερε χθες ο Κάρστεν Φριτς, αναλυτής πετρελαίου και εμπορευμάτων στην Commerzbank, στις ΗΠΑ τέθηκαν σε λειτουργία τρία ακόμη γεωτρύπανα που «είναι μια μικρή αύξηση, αλλά δεν παύει να είναι αύξηση παρά τη μεγάλη πτώση των τιμών». Ο ίδιος εκτιμά ότι εφόσον δεν διαπιστώνεται μείωση της παραγωγής στις ΗΠΑ είναι πιθανό να συνεχισθεί η πτώση των τιμών. Συνολικά ο αριθμός των γεωτρύπανων που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ έφθασε τα 1.575 μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την εταιρεία πληροφοριών του κλάδου Baker Hughes. Κι ενώ το Κουβέιτ ανακοίνωσε χθες πως εκτιμά ότι οι τιμές του πετρελαίου μάλλον θα σταθεροποιηθούν γύρω στα 65 δολάρια το βαρέλι μέσα στους επόμενους έξι με επτά μήνες, η αγορά προεξοφλεί περαιτέρω πτώση. «Βραχυπρόθεσμα υπάρχει κίνδυνος για περαιτέρω ρευστοποιήσεις» σχολίασε χθες στο Bloomberg ο Ολε Χάνσεν, αναλυτής της Saxo Bank A/S, που τόνισε ότι «διαδίδεται η πεποίθηση πως μπορεί να δούμε τιμές 60 δολαρίων ή ακόμη και χαμηλότερες προτού υπάρξει σταθεροποίηση».

Την  ίδια  στιγμή, πάντως, η αμερικανική επιτροπή Προθεσμιακών  Συμβολαίων  Εμπορευμάτων  αναφέρει  πως  τα  hedge funds αυξάνουν κατά 14% τις θέσεις τους σε συμβόλαια με υψηλότερες τιμές, ενώ έχουν μειωθεί  κατά  15%  οι  θέσεις σε συμβόλαια με χαμηλότερες τιμές.

Ο λόγος δεν είναι άλλος παρά το ότι «πολλοί πιστεύουν πως τα στοιχήματα στην πτώση του πετρελαίου ήταν υπερβολικά», όπως ανέφερε ο Τζον Κίλντουφ, συνεργάτης της Again Capital LLC, που τονίζει ότι «δεν έχουμε δει τέτοιες τιμές επί χρόνια και αντιπροσωπεύουν υπερβολικά μεγάλη αξία για ορισμένους τύπους». Πιο σαφής η επισήμανση του Χάρι Τσιλινγκούριαν, αναλυτή της BNP Paribas στο Λονδίνο, που διευκρινίζει πως «όσοι επενδυτές σκέπτονται μακροπρόθεσμα θεωρούν πολύ χαμηλές τις τρέχουσες τιμές» και προσθέτει «αν ο επενδυτικός ορίζοντας κάποιου είναι πραγματικά μακροπρόθεσμος, τότε οι τιμές του πετρελαίου θα επανέλθουν σε υψηλότερα επίπεδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή