Νευρικότητα και μεγάλες απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

Νευρικότητα και μεγάλες απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μεγάλη πτώση έκλεισαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εξαιτίας της υποχώρησης της τιμής του πετρελαίου, του περιορισμού κερδοσκοπικών στοιχημάτων στο χρηματιστήριο της Σαγκάης και της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα. «Ενας ακόμη γύρος κακών οικονομικών ειδήσεων, ακόμη περισσότερη αναταραχή από τη μονίμως ταραγμένη Ελλάδα και η συνεχιζόμενη κάθοδος του πετρελαίου στην άβυσσο οδήγησαν σε μια καταστροφική ημέρα», εξηγεί στο Reuters o Κόνορ Κάμπελ από την εταιρεία Spreadex. Η ανησυχία των επενδυτών για το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί μια νέα κρίση στην Ελλάδα επέτεινε το ήδη κακό κλίμα στην Ευρώπη.

Η μεγαλύτερη υποχώρηση (εκτός Αθηνών) σημειώθηκε στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης αν και ο «ανταγωνισμός» ήταν μεγάλος. Ο IBEX 35 έκλεισε χθες με πτώση 3,18% και ακολούθησε ο FTSE MIB στο Μιλάνο με πτώση 2,81%. Μεγαλύτερη από 2% ήταν η πτώση και στα υπόλοιπα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έχασε το 2,14% της αξίας του και στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε κατά 2,21%. Παρόμοια εικόνα και στο Παρίσι όπου ο CAC 40 έκλεισε με πτώση 2,55%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε έχοντας υποχωρήσει κατά 2,33%. «Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα ήταν ένας από τους βασικούς λόγους για το ξεπούλημα στην Ευρώπη αφότου η ελληνική κυβέρνηση επέσπευσε τις προεδρικές εκλογές», λέει ο Κας Καμάλ από τη Sucden Research.

Η πτώση του πετρελαίου και οι πολιτικοί φόβοι οδήγησαν τους επενδυτές προς τα ασφαλή καταφύγια. Η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε στο 0,646% που αποτελεί νέο χαμηλότερο ρεκόρ όλων των εποχών. Το ίδιο έγινε και με το γαλλικό δεκαετές ομόλογο, η απόδοση του οποίου υποχώρησε στο 0,954%. Αντιθέτως αυξήθηκε η απόδοση του ιταλικού, του ισπανικού και του πορτογαλικού δεκαετούς ομολόγου αν και εξακολουθούν να κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με λίγα χρόνια πριν. Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς αυξήθηκε κατά 4,67% στο 2,009% και του ισπανικού ενισχύθηκε κατά 2,86% στο 1,844%. Ο χρυσός, ένα ακόμη παραδοσιακό καταφύγιο, ήταν από τους κερδισμένους της χθεσινής ημέρας, με την τιμή του να αυξάνεται κατά 3,21% στα 1.233,20 δολάρια η ουγγιά. Το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,6% στο 1,2389 έναντι του δολαρίου. Ο Dow Jones υποχωρούσε αργά το βράδυ κατά 0,46% και ο S&P 500 κατά 0,28%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή