Η άμεση καταβολή μπόνους ενθαρρύνει το ρίσκο των traders

Η άμεση καταβολή μπόνους ενθαρρύνει το ρίσκο των traders

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα στελέχη επενδυτικής τραπεζικής δεν γίνονται λιγότερο ριψοκίνδυνα, παραβλέποντας το συμφέρον των πελατών τους, παρά τις πρόσφατες αλλαγές που έχουν συντελεστεί στο θεσμικό πλαίσιο για πιο συντηρητικά και μακροπρόθεσμα πακέτα αποδοχών. Αυτό το μήνυμα περνάει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, τονίζοντας σε πρόσφατη έκθεση ότι οι επενδυτικοί τραπεζίτες λαμβάνουν τα μπόνους τους αρκετά γρήγορα, γεγονός που ενθαρρύνει την ανάληψη πιο ριψοκίνδυνων θέσεων στις αγορές, εφόσον έχουν ήδη εξασφαλίσει την αμοιβή τους από προηγούμενες κινήσεις. Από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09, οι εποπτικές αρχές στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη έχουν πιέσει τις τράπεζες να υιοθετήσουν κανόνες για την καταβολή χαμηλότερων μπόνους σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.

Για παράδειγμα, όπως αναφέρουν σε σχετικό δημοσίευμα οι Financial Times, ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Τζέιμι Ντίμον και τα υπόλοιπα υψηλόβαθμα στελέχη λαμβάνουν το 50% των μπόνους ενός οικονομικού έτους σε μία διετία και το υπόλοιπο 50% μέσα στον τρίτο χρόνο. Κάποτε τα μπόνους εισπράττονταν λίγο μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων μιας τράπεζας. Πολλές φορές, μάλιστα, ήταν πολλαπλάσια του βασικού μισθού. Πριν και κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ακόμη και μετά τη χρεοκοπία της αμερικανικής Lehman Brothers, τα τραπεζικά στελέχη εισέπρατταν τα μπόνους τους παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες είχαν διασωθεί με κρατικά κεφάλαια και είχαν περάσει στην κηδεμονία του κράτους.

Ομως, μετά την κρίση, οι αμερικανικές αρχές ώθησαν τις τράπεζες της χώρας να παρατείνουν το χρονικό διάστημα καταβολής των μπόνους για να προσαρμόζονται ανάλογα με τις μελλοντικές επιδόσεις μιας τράπεζας. Μέσα στον τελευταίο χρόνο έχουν αναγγελθεί πρόστιμα δισ. δολαρίων από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για τις πρακτικές των αμερικανικών τραπεζών πριν και μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το πρόστιμο των 13 δισ. δολαρίων που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εις βάρος της Morgan Stanley για την παραπλανητική πώληση επενδυτικών προϊόντων από το 2005.

Στην Ε.Ε., τα μπόνους δεν μπορούν να υπερβαίνουν τον βασικό μισθό. Θα μπορούν να διπλασιαστούν μόνον εάν δοθεί το πράσινο φως από την πλειοψηφία των μετόχων της τράπεζας. Ομως, η Moody’s συστήνει μεγαλύτερη αυστηρότητα στην καταβολή των μπόνους. Τονίζει πως τα μπόνους συνδέονται με τις μετοχές και όχι τα ομόλογα μιας τράπεζας, υποστηρίζοντας πως οι μέτοχοι είναι διαθετειμένοι να αναλάβουν μεγαλύτερο επενδυτικό κίνδυνο από τους ομολογιούχους. Παρόμοια θέση είχε υιοθετήσει, πρόσφατα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τέλος, η Moody’s καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Barclays, η HSBC και η Royal Bank of Scotland θα καταλήξουν με το αυστηρότερο σύστημα μπόνους εάν, τελικά, εφαρμοστεί πρόταση για την καταβολή τους σε βάθος επταετίας. Οι αμερικανικές Bank of America, Goldman Sachs, JPMorgan και Morgan Stanley εφαρμόζουν την ελάχιστη περίοδο τριετίας που έχει συστηθεί από το διεθνές Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή