Ανακατατάξεις στους πετρελαϊκούς ομίλους

Ανακατατάξεις στους πετρελαϊκούς ομίλους

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιθετικές αναδιαρθρώσεις στους ενεργειακούς ομίλους προκαλεί αναπόφευκτα η συνεχιζόμενη πτώση της τιμής του πετρελαίου, με την ΒΡ να δρομολογεί μειώσεις προσωπικού στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης ύψους ενός δισ. δολαρίων.

Την ίδια στιγμή κι ενώ η τιμή του Brent διολίσθαινε σε επίπεδα κάτω από τα 66 δολάρια το βαρέλι και του αργού ΗΠΑ κάτω από τα 63 δολάρια το βαρέλι, ο ΟΠΕΚ προέβλεψε πως η παγκόσμια ζήτηση για το αργό που παράγουν οι χώρες-μέλη του θα μειωθεί το επόμενο έτος στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 και πλέον ετών.

Μία ημέρα αφότου διέρρευσε στον Τύπο ότι ο πετρελαϊκός κολοσσός εξετάζει την προοπτική να κλείσει νωρίτερα από όσο είχε αρχικά προγραμματίσει ορισμένες παλιές πετρελαιοπηγές της Νορβηγίας, η ΒΡ ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε χιλιάδες απολύσεις σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων της άντλησης, παραγωγής, διύλισης και εμπορίας αλλά ακόμη και στον τομέα της διοίκησης. Αφησε, μάλιστα, να εννοηθεί πως οι πρώτες απολύσεις θα γίνουν πριν από το τέλος του έτους, καθώς πρόκειται για πρόγραμμα που έχει εκπονήσει τους τελευταίους 18 μήνες. Οπως επισημαίνουν πηγές του κλάδου, θα χάσουν τη δουλειά τους χιλιάδες εργαζόμενοι από το προσωπικό της ΒΡ που σε παγκόσμιο επίπεδο φθάνει τα 84.000 άτομα.

Ο πετρελαϊκός κολοσσός έχει, άλλωστε, ανακοινώσει από τον Οκτώβριο πρόγραμμα περικοπών ύψους ενός με δύο δισ. δολαρίων, καθώς έχει δεχθεί πλήγμα πολύ πριν από την ελεύθερη πτώση του πετρελαίου. Η διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού το 2010 και το τεράστιο κόστος των αποζημιώσεων που αναγκάστηκε να καταβάλει έχουν εξωθήσει τον πετρελαϊκό κολοσσό σε αποεπενδύσεις άνω των 43 δισ. δολ. Σε ό,τι αφορά τον ΟΠΕΚ, προβλέπει πως το επόμενο έτος η παγκόσμια ζήτηση για το πετρέλαιό του θα μειωθεί στα 28,92 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η εκτίμηση αυτή είναι κατά 280.000 βαρέλια την ημέρα κατώτερη από την προηγούμενη. Εκείνο που έχει, όμως, καίρια σημασία είναι πως αν επαληθευθεί η πρόβλεψη, η ζήτηση θα είναι τουλάχιστον κατά ένα εκατ. βαρέλια την ημέρα λιγότερη από την παραγωγή του διεθνούς καρτέλ. Αν δηλαδή ο ΟΠΕΚ εξακολουθεί να παράγει 30,05 εκατ. βαρέλια την ημέρα όπως ακριβώς τον Νοέμβριο, τότε το πλεόνασμα παραγωγής θα είναι 1,13 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή