Χαμηλή ανεργία, αλλά και χαμηλές αποδοχές στη Βρετανία

Χαμηλή ανεργία, αλλά και χαμηλές αποδοχές στη Βρετανία

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χώρα φτωχών εργαζομένων είναι η Βρετανία, οι οποίοι απασχολούνται μεν, αλλά οι αμοιβές τους είναι πολύ χαμηλές. Τα σχετικά αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Le Monde, επισημαίνοντας πως αυτό το φαινόμενο παρατηρείται σε μια περίοδο κατά την οποία το ποσοστό των απασχολουμένων είναι υψηλότατο, φθάνοντας το 87,7%. Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα η Βρετανική Στατιστική Υπηρεσία, αναφέροντας παράλληλα πως το εν λόγω ποσοστό είναι και το υψηλότερο στα χρονικά. Εντούτοις, σύμφωνα με τα συνδικάτα, μόνο η μία στις 40 θέσεις εργασίας, που δημιουργήθηκαν μετά την ύφεση, αφορά μόνιμη απασχόληση.

Αυτή τη στιγμή στη Βρετανία το 87,7% των οικογενειών διαθέτει τουλάχιστον ένα μέλος τους το οποίο έχει μία θέση εργασίας. Ωστόσο, οι θέσεις αυτές είναι κακοπληρωμένες. Επιπλέον, συχνά οι εργαζόμενοι για να μπορέσουν να επιβιώσουν αναγκάζονται να εργαστούν σε δύο δουλειές.

Αυτό συμβαίνει με τον 54χρονο Λονδρέζο Κιθ Γκούντις, ο οποίος το πρωί εργάζεται σε κέντρο ατόμων με ειδικές ανάγκες στο Μπάρνετ, στο βόρειο Λονδίνο, και μετά συνεχίζει, χωρίς να επιστρέψει στο σπίτι του. Πηγαίνει στη δεύτερη δουλειά του, η οποία έχει να κάνει και πάλι με τη φροντίδα ατόμων με ειδικές ανάγκες. «Η ημέρα μου αρχίζει στις 8 η ώρα το πρωί και ολοκληρώνεται στις 8.30 το βράδυ», σημειώνει ο ίδιος.

«Ωστόσο, σκέφτομαι να αναζητήσω και μία τρίτη εργασία το Σάββατο το πρωί, γιατί πραγματικά δεν είναι επαρκή τα έσοδά μου».

Μέχρι το 2012 το κέντρο ατόμων με ειδικές ανάγκες στο οποίο εργαζόταν ο κ. Γκούντις ανήκε στον δήμο του Μπάρνετ. Εκτοτε, όμως, ο δήμος αποφάσισε να συστήσει ιδιωτική εταιρεία, στην οποία να υπαχθεί το κέντρο. Υπό το νέο καθεστώς είχε πλέον τη δυνατότητα να μεταβάλει προς το χειρότερο τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού. Ο προϋπολογισμός του το 2013 ήταν πολύ πιο περιορισμένος από ό,τι αναμενόταν και αυτό είχε συνέπεια να μειώσει τους μισθούς κατά 10%. Σήμερα ο Κιθ Γκούντις και η σύζυγός του, η οποία προς το παρόν δεν έχει εισοδήματα, επιβιώνουν με 2.100 ευρώ τον μήνα στο Λονδίνο, μία από τις ακριβότερες πόλεις του κόσμου. Το εν λόγω ποσό μετά βίας επαρκεί για καλύψει τα βασικά έξοδα του μήνα.

Aνεργία

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί μία σημαντική εξέλιξη στο πεδίο της ανεργίας στη Βρετανία. Το διάστημα Ιουνίου – Αυγούστου 2014 και για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, το 2008, ο αριθμός των ανέργων ανδρών και γυναικών στη Βρετανία μειώθηκε κάτω από τα 2 εκατομμύρια, υποχωρώντας στα 1,97 εκατομμύρια. Επιπλέον, το εν λόγω τριμηνιαίο διάστημα οι άνεργοι ελαττώθηκαν κατά 538.000 εν συγκρίσει με το ίδιο διάστημα (Ιουνίου – Αυγούστου) πριν από ένα χρόνo. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση του αριθμού των ανέργων σε ετήσια βάση από το 1972, οπότε και είχε ξεκινήσει επισήμως η καταμέτρηση, όπως αναφέρει ο Guardian.

Σήμερα το ποσοστό απασχόλησης στη Βρετανία του 87,7% έχει κατά πολύ υπερσκελίσει το ιστορικό ρεκόρ του 73,2%. Η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον αποδίδει τη θετική εξέλιξη στην ευρωστία της οικονομικής ανάκαμψης, αν και οι εκπρόσωποι των εργατικών συνδικάτων επισημαίνουν πως η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων σήμερα είναι μικρότερη από εκείνη προ κρίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή