«Τρύπα» 20 δισ. δολ. στην JPMorgan

«Τρύπα» 20 δισ. δολ. στην JPMorgan

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αμερικανικές τράπεζες καλούνται να αντλήσουν πρόσθετα κεφάλαια για να αντεπεξέλθουν στους νέους, αυστηρότερους κανόνες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για την κεφαλαιακή τους επάρκεια και να καλύψουν υπέρογκες νομικές δαπάνες που προκύπτουν από το συνεχιζόμενο «κυνηγητό» του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα σκάνδαλα των τελευταίων ετών.

Οι νέοι κανόνες της Fed επηρεάζουν, κυρίως, την JPMorgan, σύμφωνα με αποκαλύψεις του αμερικανικού Τύπου. Θα πρέπει να αντλήσει, τουλάχιστον, τα 20 δισ. δολάρια από 22 δισ. που ανακοινώθηκαν από τη Fed αρχικά ως το συνολικό «έλλειμμα» των οκτώ συστημικών τραπεζών στις ΗΠΑ, αποφεύγοντας να κατονομάσει συγκεκριμένη τράπεζα. Είναι ένα χτύπημα για τον διευθύνοντα σύμβουλο της JPMorgan, Τζέιμι Ντίμον, και τους υπόλοιπους επικεφαλής διότι εδώ και καιρό υποστηρίζουν ότι οι ισολογισμοί της τράπεζας είναι τόσο ισχυροί όσο ένα «φρούριο». Εκτός της JPMorgan, στη λίστα των οκτώ συστημικών τραπεζών περιλαμβάνονται οι Βank of America, Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Wells Fargo, Bank of New York Mellon και State Street.

Οι νέοι κανόνες της Fed επιβάλλουν στις ισχυρότερες τράπεζες των ΗΠΑ, των οποίων μια χρεοκοπία μπορεί να εκτροχιάσει όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας και γι’ αυτό τον λόγο αποκαλούνται «συστημικές», να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια από αυτά που επιβάλλει η Βασιλεία ΙΙΙ. Ενώ η διεθνής Επιτροπή της Βασιλείας αύξησε τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 7% για τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, η Fed αναγκάζει τους δικούς της κολοσσούς να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους κατά επιπλέον 1% έως 2,5% του σταθμισμένου ενεργητικού τους, δηλαδή του συνολικού ενεργητικού που έχει προσαρμοστεί στον πιστωτικό κίνδυνο των μεμονωμένων περιουσιακών στοιχείων τους. Το πρόσθετο ποσοστό κεφαλαίων προσδιορίζεται από την έκθεση των τραπεζών σε βραχυπρόθεσμους τίτλους, η διάρκεια των οποίων περιορίζεται, ως επί το πλείστον, στο δωδεκάμηνο. Οι βραχυπρόθεσμοι τίτλοι είναι μια πολύτιμη αγορά άντλησης ρευστότητας για το τραπεζικό σύστημα που εξανεμίστηκε στο διάστημα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-09. Πρόθεση της προέδρου της Fed, Τζάνετ Γιέλεν, και των υπολοίπων μελών του διοικητικού συμβουλίου είναι να μην ξαναεπαναληφθεί ποτέ αυτό το φαινόμενο.

Αυξημένες προβλέψεις

Πρόσθετες προβλέψεις 2,7 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε η Citigroup για την κάλυψη νομικών δαπανών μέσα στο τέταρτο τρίμηνο, ανεβάζοντας τον «λογαριασμό» των δικαστικών αγωγών και του κόστους αναδιάρθρωσης στα 13,3 δισ. δολάρια, ένα ποσό υπερδιπλάσιο των εσόδων του τελευταίου 26μήνου, δηλαδή όταν ανέλαβε επικεφαλής ο Μάικλ Κόμπατ. Οι νομικές δαπάνες των 2,7 δισ. δολαρίων αφορούν τις ποινικές διαστάσεις από το διεθνές σκάνδαλο χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου Libor και κατηγορίες για «ξέπλυμα» βρώμικου χρήματος. Και οι δύο υποθέσεις διερευνώνται από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Η Citigroup δεν είναι η μοναδική τράπεζα που βρίσκεται στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών εποπτείας των αγορών ή του υπουργείου Δικαιοσύνης στην Ουάσιγκτον. Υπολογίζεται ότι τα δικαστικά έξοδα και οι νομικές δαπάνες που έχουν επωμισθεί οι τράπεζες στις ΗΠΑ από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης μέχρι σήμερα κυμαίνονται στα 100 δισ. δολάρια. Προ ενός μηνός, η Citigroup κατέβαλε πάνω από ένα δισ. δολάρια σε πρόστιμα για τη χειραγώγηση νομισμάτων στις διεθνείς αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή