Μάχη προσέλκυσης ξένων επενδυτών με «δώρο» τη βίζα

Μάχη προσέλκυσης ξένων επενδυτών με «δώρο» τη βίζα

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά το ξέσπασμα της κρίσης όλο και περισσότερες κυβερνήσεις, πολλές από τις οποίες στην Ευρώπη, άρχισαν να προσφέρουν βίζα ή και υπηκοότητα σε ξένους που είναι πρόθυμοι να επενδύσουν στη χώρα. Το τελευταίο διάστημα, το ελληνικό πρόγραμμα προσελκύει μεγάλο ενδιαφέρον από την Ασία, την ίδια στιγμή που χώρες όπως ο Καναδάς και η Βρετανία είτε τερματίζουν είτε αυξάνουν σημαντικά το κόστος για τους ξένους επενδυτές. Το ελληνικό πρόγραμμα, που παρέχει βίζα και άδεια παραμονής σε ξένους επενδυτές εκτός Ε.Ε. έναντι 250.000 ευρώ για την αγορά ακινήτων, είναι το φθηνότερο από όλα τα αντίστοιχα προγράμματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και προσελκύει σημαντικό ενδιαφέρον, λέει στο σάιτ WealthX ο κ. Κίνγκστον Λάι, διευθύνων σύμβουλος της Asia Bankers Club.

«Από τη φύση τους τα προγράμματα που δίνουν βίζα έναντι επενδύσεων αποτελούν έναν προσωρινό τρόπο για μια κυβέρνηση που βρίσκεται σε μεγάλη ανάγκη προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις, γι’ αυτό και ξεκίνησαν τόσο πολλά προγράμματα μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ομως καθώς οι οικονομίες δυναμώνουν, ορισμένα προγράμματα ολοκληρώνονται. Οπότε, όταν προκύπτει η ευκαιρία, κάποιος πρέπει να την εκμεταλλεύεται αμέσως», εξηγεί ο κ. Λάι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ελληνικό πρόγραμμα είναι αυτή τη στιγμή το φθηνότερο από τα υπόλοιπα. Ενα ακόμη ελκυστικό στοιχείο που έχει η Ελλάδα είναι ότι οι τιμές των ακινήτων έχουν υποχωρήσει κατά 40% τα τελευταία χρόνια. Ο Αρμάντ Αρτον, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παροχής συμβουλών σχετικά με την απόκτηση υπηκοότητας με έδρα το Ντουμπάι, λέει ότι το ποσό που απαιτείται να επενδύσει κανείς είναι χαμηλότερο σε Ελλάδα, Ουγγαρία και Βουλγαρία. Οι τρεις χώρες έχουν ήδη προσελκύσει περισσότερους από 2.000 Κινέζους επενδυτές κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου. Ακολουθούν Πορτογαλία και Ισπανία με περίπου 650 επενδυτές το ίδιο χρονικό διάστημα.

Στην… ουρά τέσσερα χρόνια στις ΗΠΑ

Προγράμματα παροχής άδειας παραμονής και βίζας ή ακόμη και υπηκοότητας προσφέρουν, εκτός από τις χώρες που προαναφέρθηκαν, η Κύπρος, η Βρετανία, η Μάλτα, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και ορισμένα νησιωτικά κράτη στην Καραϊβική.

Τον περασμένο Απρίλιο, ο Καναδάς ανέστειλε το δικό του πρόγραμμα, ενώ η ζήτηση για το αντίστοιχο αμερικανικό πρόγραμμα είναι τόσο μεγάλη ώστε ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον τέσσερα χρόνια προκειμένου να εγκριθεί το αίτημά του. Πρόσφατα η Βρετανία διπλασίασε το όριο της επένδυσης στα 2 εκατομμύρια στερλίνες, γεγονός που ενδέχεται να αυξήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών για άλλες χώρες. Βέβαια, ΗΠΑ και Βρετανία διαθέτουν πολλά άλλα ελκυστικά χαρακτηριστικά για τους επενδυτές, όπως πρώτης τάξεως πανεπιστήμια και οικονομίες που βρίσκονται σε άνοδο και προσφέρουν πολύ περισσότερες επενδυτικές ευκαιρίες.

Οι ΗΠΑ μπορεί πρόσφατα να περιόρισαν τη χορήγηση πράσινης κάρτας σε ξένους επενδυτές, ωστόσο ο Μπαράκ Ομπάμα την περασμένη εβδομάδα επέκτεινε την ισχύ νόμου που προβλέπει τη χορήγηση βίζας σε Κινέζους φοιτητές, τουρίστες και αγοραστές ακινήτων, σημάδι ότι οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν την εισροή κεφαλαίων στη χώρα. Δύο από τα παλαιότερα προγράμματα χορήγησης άδειας παραμονής έναντι επενδύσεων παραμένουν αυτά των νήσων Σεντ Κιτς  και Νέβις  και της Ντομένικα, που επίσης παρέχουν πρόσβαση στη βρετανική κοινοπολιτεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή