Πτωτικά το πετρέλαιο κυρίως λόγω ανησυχιών για υπερπροσφορά

Πτωτικά το πετρέλαιο κυρίως λόγω ανησυχιών για υπερπροσφορά

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απώλειες σε εβδομαδιαία βάση έκλεισαν τα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης πτώσης της τιμής του αργού πετρελαίου, η οποία βασίζεται στην ανησυχία των επενδυτών ότι συνολικά η προσφορά που υπολογίζεται στα 32 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από το ίδιο το καρτέλ και από τις ΗΠΑ, υπερκαλύπτει τη μειούμενη παγκόσμια ζήτηση. Σύμφωνα με σχετική οικονομική έκθεση του ΟΠΕΚ που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες, η παγκόσμια ζήτηση αργού πετρελαίου αναμένεται να μειωθεί στα 28,92 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2015, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2003, με την τιμή του Brent να υποχωρεί την Παρασκευή σε νέο χαμηλό για τα τελευταία πεντέμισι έτη, 62,5 δολάρια το βαρέλι, έχοντας καταγράψει συνολική μείωση περίπου 45% από τα μέσα Ιουνίου 2014.

Διεθνή δημοσιεύματα έκαναν αναφορά πρόσφατα σε δηλώσεις αξιωματούχου του υπουργείου Πετρελαίου του Ιράν, σύμφωνα με τον οποίο η τιμή του αργού πετρελαίου θα μπορούσε δυνητικά να βρεθεί τους επόμενους μήνες κοντά στα 40 δολάρια το βαρέλι, ενώ η εθνική πετρελαϊκή εταιρεία του Κουβέιτ ανακοίνωσε την εκτίμησή της για διατήρηση των τιμών κοντά στα 65 δολάρια το βαρέλι για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεδομένων των συνθηκών αυτών, ιδιαίτερη έκπληξη για μεγάλο μέρος της αγοράς αποτέλεσε το γεγονός ότι οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ – κυρίως η Σαουδική Αραβία- τάχθηκαν κατά μιας ενδεχόμενης μείωσης της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου στη συνεδρίαση που έλαβε χώρα στις 27 Νοεμβρίου. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε συζητήσεις για ενδεχόμενη επιδίωξη από ορισμένες χώρες παραγωγούς να επιτρέψουν στις τιμές να υποχωρήσουν σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, οδηγώντας ορισμένους παραγωγούς χωρών όπου το κόστος εξόρυξης είναι συγκριτικά μεγαλύτερο (π.χ. ΗΠΑ όπου η βιομηχανία εξόρυξης γίνεται κυρίως από σχιστολιθικά πετρώματα) να υποχρεωθούν να περιορίσουν την παραγωγή τους ή ακόμα να αποσυρθούν από την αγορά.

Η συνεχιζόμενη πτώση της τιμής του πετρελαίου και οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην πορεία της οικονομίας της Νορβηγίας, ήταν και ο βασικός λόγος της απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας να προχωρήσει σε απρόσμενη μείωση 25 μβ του βασικού επιτοκίου της στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών περίπου 1,25% (να σημειωθεί ότι τα έσοδα από την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου αντιπροσωπεύουν περίπου το 1/5 του ΑΕΠ της Νορβηγίας). Αποτέλεσμα της κίνησης αυτής ήταν η σημαντική υποχώρηση της κορώνας Νορβηγίας, η οποία βρέθηκε στο τέλος της εβδομάδας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών, περίπου, έναντι του δολαρίου.

* Διεύθυνση Τρέχουσας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή