Θέμα χρόνου η ποσοτική χαλάρωση

Θέμα χρόνου η ποσοτική χαλάρωση

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ποσοτική χαλάρωση μέσω της μαζικής αγοράς κρατικών ομολόγων είναι προ των πυλών, το μόνο θέμα είναι πότε, όχι αν θα γίνει, σύμφωνα με νέες δημοσκοπήσεις μεταξύ οικονομολόγων. Υπό τον φόβο ότι η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου θα ρίξει την Ευρωζώνη σε καθεστώς αποπληθωρισμού, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου σε αγορές εταιρικών και κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις του πρακτορείου Reuters και Bloomberg.

Μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στις αρχές του μήνα το ερώτημα που απασχολεί πια τις αγορές δεν είναι αν η ΕΚΤ θα προχωρήσει στη λεγόμενη ποσοτική χαλάρωση, αλλά πότε. Μάλιστα, η σχετικώς αποτυχία της δεύτερης δημοπρασίας φθηνών στοχευμένων δανείων (TLTRO), την περασμένη εβδομάδα, ενίσχυσε τις πιθανότητες αφού οι τράπεζες άντλησαν δάνεια σχεδόν 130 δισ. ευρώ, δηλαδή αρκετά χαμηλότερα από τις προβλέψεις. Πάνω από το 90% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση του Bloomberg προβλέπει πλέον ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων εντός του 2015. Η ΕΚΤ δεν δεσμεύεται εκ των προτέρων, αλλά θα πάρει τις αποφάσεις της ανάλογα με την κατάσταση της οικονομίας, δήλωσε χθες ο Εβαλντ Νοβότνι, κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας. Σε ποσοστό πάνω από 75% οι οικονομολόγοι θεωρούν πως η ΕΚΤ θα αγοράσει και εταιρικά ομόλογα στην προσπάθειά της να ενισχύσει τον πληθωρισμό και την οικονομία. Ολοι οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση εντός του πρώτου τριμήνου του 2015, παρά τις δημόσια εκπεφρασμένες αντιρρήσεις του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη Γενς Βάιντμαν.

Ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας ενίσχυσε την εκστρατεία του κατά της ποσοτικής χαλάρωσης στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μέσω συνεντεύξεών του στη Figaro και στη Repubblica. Ο κ. Γενς Βάιντμαν υποστήριξε ότι η Ευρωζώνη δεν βρίσκεται στην κατάσταση που θα καθιστούσε τα πλεονεκτήματα της ποσοτικής χαλάρωσης μεγαλύτερα από τα μειονεκτήματά της. Η Bundesbank θεωρεί ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων αφαιρούν από τις κυβερνήσεις τα κίνητρα ώστε να πραγματοποιήσουν διαρθρωτικές αλλαγές που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους και τελικά θα μεταφραστούν σε βιώσιμη ανάπτυξη.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι απαντάει ότι, πρώτον, η κεντρική τράπεζα δεσμεύεται νομικά από τις ευρωπαϊκές συνθήκες να διατηρεί τον πληθωρισμό κοντά στο 2%. Τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε μόλις στο 0,3% και αναμένεται να υποχωρήσει και άλλο στις αρχές του 2015. Δεύτερο επιχείρημα του Ντράγκι είναι πως η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων από τις κυβερνήσεις δεν περιλαμβάνεται στα δικά της καθήκοντα, αλλά αποκλειστικά στα καθήκοντα των ίδιων των κυβερνήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή