Συρρίκνωση μεταποίησης, υπηρεσιών τον Νοέμβριο στην Ευρωζώνη

Συρρίκνωση μεταποίησης, υπηρεσιών τον Νοέμβριο στην Ευρωζώνη

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απογοητευτικό τρόπο κλείνει η χρονιά για τον ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης, οι εταιρείες της οποίας εξακολουθούν να περικόπτουν τις τιμές τους στην προσπάθειά τους να αυξήσουν τις πωλήσεις, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία από τον δείκτη υπευθύνων παραγγελιών (PMI) που δημοσίευσε χθες η Markit. Η επιτάχυνση της ανάκαμψης που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι στην αρχή της χρονιάς τελικά δεν ήρθε ποτέ και πλέον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σε μαζικές αγορές κρατικών και εταιρικών ομολόγων στο πρώτο τρίμηνο του 2015, ώστε να ενισχύσει τον πληθωρισμό παρά τις αντιρρήσεις της γερμανικής κεντρικής τράπεζας.

Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων παραγγελιών (περιλαμβάνει μεταποίηση και υπηρεσίες) διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο στο 51,7 από το 51,1 τον Νοέμβριο, δηλαδή στο δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους. «Συνολικά έχουμε την πολύ απογοητευτική εικόνα μιας ασθενικής Ευρωζώνης. Δεν αποτελεί λόγο για πανηγυρισμούς. Αν σταθεροποιείται (ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας) αυτό συμβαίνει με πολύ χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης», εξηγεί ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit. Ο Δεκέμβριος ήταν ο 18ος συνεχόμενος μήνας όπου ο δείκτης διαμορφώθηκε σε τιμή μεγαλύτερη από το 50, δηλαδή το όριο που σηματοδοτεί τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ ανάπτυξης και συρρίκνωσης. Ο δείκτης για τις τιμές παραγωγού διαμορφώθηκε στο 48, στοιχείο που δείχνει ότι οι εταιρείες μείωσαν τις τιμές τους για 33ο συνεχόμενο μήνα στην προσπάθεια να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Ο σύνθετος δείκτης PMI υποδηλώνει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί μόλις κατά 0,1% το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο, οπότε και είχε αναπτυχθεί κατά 0,2%, λέει ο κ. Γουίλιαμσον. Ο σύνθετος δείκτης για τη Γερμανία έδειξε ασθενική ανάπτυξη και ο αντίστοιχος δείκτης για τη Γαλλία, συνέχιση της συρρίκνωσης του ιδιωτικού τομέα.

Παρά το γεγονός ότι η Ευρωζώνη απειλείται με αποπληθωρισμό, ενώ η ανάπτυξη για το 2014 δεν προβλέπεται να ξεπεράσει το 0,8% του ΑΕΠ, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γενς Βάιντμαν εξακολουθεί να εκφράζει έντονες επιφυλάξεις για τα οφέλη που θα είχε η λεγόμενη ποσοτική χαλάρωση, δηλαδή το τύπωμα νέου χρήματος μέσω των μαζικών αγορών κρατικών ομολόγων και άλλων περιουσιακών στοιχείων από την ΕΚΤ. Ο κ. Βάιντμαν προέβλεψε το βράδυ της Δευτέρας ότι «ο πληθωρισμός στη Γερμανία μπορεί να υποχωρήσει ακόμη και κάτω από το μηδέν τους επόμενους μήνες», ισχυριζόμενος ότι αυτό το γεγονός δεν σημαίνει αναγκαστικά αποπληθωρισμό, δηλαδή τη δημιουργία ενός φαύλου κύκλου υποχώρησης των τιμών, χαμηλής ή αρνητικής ανάπτυξης και πτώσης των μισθών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή