ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιούνκερ: Οι χώρες της Ε.Ε. “να βάλουν το χέρι στην τσέπη” για την ευρωπαϊκή ανάκαμψη και την Ουκρανία

gioynker-oi-chores-tis-e-e-amp-8220-na-valoyn-to-cheri-stin-tsepi-amp-8221-gia-tin-eyropaiki-anakampsi-kai-tin-oykrania-2059733

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε σήμερα από τους Ευρωπαίους ηγέτες "να βάλουν το χέρι στην τσέπη" στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί αύριο και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το επενδυτικό σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για να βοηθηθεί η Ουκρανία.

"Οι συμβολές των κρατών στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων θα έχουν καταλυτική επίδραση" για τη χρηματοδότηση των έργων, υπογράμμισε ο Γιούνκερ μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο.
"Πολλές χώρες έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους. Αναμένω πλέον συγκεκριμένες προτάσεις και όχι μόνο λόγια, λόγια… Χρειάζομαι χρήματα, ζεστά και μετρητά", υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής υπενθύμισε επίσης ότι η Ουκρανία —που αποτελεί το δεύτερο θέμα συζήτησης της συνόδου κορυφής— έχει ανάγκη 2 δισεκατομμύρια ευρώ.
"Οι χώρες θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να δώσουν μεγαλύτερη ευελιξία στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό καθώς η πιστωτική γραμμή για αυτού του είδους τη βοήθεια έχει περιοριστεί πολύ και αν τη χρησιμοποιήσουμε όλη για την Ουκρανία, δεν θ' απομείνει τίποτα", προειδοποίησε.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν αύριο και μεθαύριο το τριετές επενδυτικό σχέδιο που έχει προτείνει ο Γιούνκερ. Από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αναμένεται ότι θα χορηγηθούν 21 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, προκειμένου να προσελκύσει ιδιώτες επενδυτές. Για να ενθαρρύνει τις χώρες να αγκαλιάσουν το νέο Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει τα ποσά που θα συνεισφέρουν να μην υπολογίζονται στο έλλειμμά τους όμως πολλές χώρες πριν δεσμευτούν θέλουν να δουν και γραπτώς αυτήν την εγγύηση.