Η μόνιμη επιστροφή στις αγορές, βασικός στόχος της Κύπρου

Η μόνιμη επιστροφή στις αγορές, βασικός στόχος της Κύπρου

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νέα έξοδος στις αγορές εντός του 2015 είναι ένας από τους στόχους της κυβέρνησης της Κύπρου, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Χάρης Γεωργιάδης. Ειδικότερα, αφότου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού από τη Βουλή, επισήμανε πως με τον τρόπο αυτό θα συνεχιστεί η απόπειρα μεταρρύθμισης και εξυγίανσης της οικονομίας της Κύπρου. Παρά ταύτα, όπως υπογράμμισε ο Χάρης Γεωργιάδης, η οικονομία της νησιωτικής χώρας εξακολουθεί να διέρχεται δύσκολη φάση και να αντιμετωπίζει προκλήσεις.

Πέραν της νέας εξόδου της Κύπρου στις διεθνείς κεφαλαιαγορές για την άντληση κεφαλαίων, η Λευκωσία ενδιαφέρεται και να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις, οι οποίες θα διευκολύνουν τη μείωση της φορολογίας και την ελάφρυνση των συναφών βαρών που επωμίστηκαν οι πολίτες εξαιτίας του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής (Μνημόνιο). Αξίζει να αναφερθεί πως ο Χάρης Γεωργιάδης έκανε μνεία και στην επιστροφή της μετοχής της Τράπεζας της Κύπρου στα χρηματιστήρια Λευκωσίας και Αθήνας, επισημαίνοντας πως αυτό αποτελεί ένα ακόμη βήμα για την επαναφορά σε συνθήκες πλήρους ομαλότητας. «Εκτιμώ πως σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα οι τιμές των μετοχών των τραπεζικών ιδρυμάτων θα αποτυπώνουν και τη βελτίωση της κυπριακής οικονομίας», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα, τώρα, με τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου, το 2014 η Κύπρος θα εμφανίσει μικρότερη από την αρχικώς προβλεπόμενη ύφεση και διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης το 2015. Στην έκθεσή της επισημαίνει πως οι εξελίξεις, αν και αρνητικές, είναι καλύτερες των αναμενομένων. Η έκθεση της τρόικας τον Ιούλιο έκανε λόγο για ύφεση 4,2%, αλλά οι πρόσφατες αναθεωρημένες προβλέψεις ΔΝΤ και Κομισιόν φέρουν τη συρρίκνωση του ΑΕΠ σε 3,2% και 2,8%. Εν κατακλείδι, η Τράπεζα προβλέπει συρρίκνωση 2,6% και ανάκαμψη 0,8% και 2,1% για το 2015 και το 2016 αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή