Λευκορωσία: «Αποτάσσει» το ρούβλι στις συναλλαγές με την Ρωσία

Λευκορωσία: «Αποτάσσει» το ρούβλι στις συναλλαγές με την Ρωσία

49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ζήτησε οι συναλλαγές της χώρας του με τη Ρωσία να γίνονται σε δολάρια ή ευρώ εξαιτίας της μεγάλης πτώσης της αξίας του ρουβλίου, μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Το ρωσικό ρούβλι σημείωσε την Τρίτη τη μεγαλύτερη πτώση του σε διάστημα μίας ημέρας από το 1998 και η αδυναμία του αποτελεί απειλή για την οικονομία της Λευκορωσίας, ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της οποίας είναι η Ρωσία.

Πάνω από τις μισές εξαγωγές της Λευκορωσίας πηγαίνουν στη Ρωσία, κυρίως φορτηγά, τρακτέρ και βιομηχανικά μηχανήματα, ενώ σχεδόν το 92% των συναλλαγών γίνονται σε ρούβλια.

«Θα συναλλασσόμαστε όχι σε ρούβλια, αλλά σε δολάρια», είπε ο Λουκασένκο. «Θα έπρεπε να έχουμε ζητήσει εδώ και καιρό από τη Ρωσία να μας πληρώνει σε σκληρό νόμισμα», πρόσθεσε.

Η Λευκορωσία είχε μειωμένα έσοδα κατά 739 εκατομμύρια δολάρια από τις εξαγωγές της την περίοδο Ιανουαρίου –Οκτωβρίου φέτος σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, αν και ο όγκος των συναλλαγών ήταν ίδιος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή