Επιφυλάξεις των κρατών-μελών για τη χρηματοδότηση του σχεδίου Γιουνκέρ

Επιφυλάξεις των κρατών-μελών για τη χρηματοδότηση του σχεδίου Γιουνκέρ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν σήμερα τις επιφυλάξεις τους σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του ταμείου που σκοπό έχει να κινητοποιήσει επενδύσεις συνολικού ύψους 315 δισεκατομμυρίων ευρώ για έργα στην ΕΕ, παρά τις εκκλήσεις που απηύθυνε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

«Μπορώ να πω ότι ορισμένοι ηγέτες εκφράστηκαν για να πουν πως όσον αφορά το συνολικό του μέγεθος, το σχέδιο είναι πολύ ανεπαρκές. Υπάρχει η δυνατότητα τα κράτη μέλη να συνεισφέρουν στην χρηματοδότηση του κεφαλαίου, αυτό θα ληφθεί υπόψη από την Κομισιόν στην αξιολόγηση της δημοσιονομικής κατάστασης των διαφόρων χωρών» τόνισε ο Γιουνκέρ προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Προκειμένου να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να χρηματοδοτήσουν το νέο ταμείο, η Κομισιόν προτείνει τα ποσά που θα καταβληθούν να μην λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό του ελλείμματός τους.

«Κατ' αυτόν τον τρόπο πρακτικά δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη συνεισφέρουν στην χρηματοδότησή του», επισήμανε ο Γιουνκέρ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ήδη επανειλημμένα απευθύνει εκκλήσεις στις χώρες που έχουν δημοσιονομικά περιθώρια ελιγμών, όπως η Γερμανία, να συνεισφέρουν σε αυτό το ταμείο επενδύσεων, που ο ίδιος ο Γιουνκέρ χαρακτηρίζει το σημαντικότερο σχέδιο της θητείας του και αποσκοπεί να ενισχυθούν η ανάπτυξη και η απασχόληση. «Αναμένω τώρα συγκεκριμένες προτάσεις και όχι μόνο "λόγια, λόγια". Έχω ανάγκη "λεφτά, λεφτά", ζεστά και μετρητά» είπε χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όμως η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ περιορίστηκε σήμερα σε μια ελάχιστη υποστήριξη και προτίμησε να επιμείνει στην ανάγκη να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη.

«Εξακολουθούμε να μην βρισκόμαστε σε μία εύκολη οικονομική κατάσταση, για αυτό ακριβώς πρέπει να κάνουμε τρία πράγματα: μπορούμε να προωθήσουμε το πακέτο επενδύσεων (…) που πρέπει τώρα να συμπληρωθεί με συγκεκριμένα σχέδια. Εκ παραλλήλου όμως, πρέπει προφανώς να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη και σε αυτό ανταποκρίνεται η εφαρμογή του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης» δήλωσε η Μέρκελ.

Από την πλευρά της η Γαλλία αναμένεται «να στηρίξει αυτό το σχέδιο επενδύσεων (…) προκειμένου στην χώρα μας να έχουμε περισσότερες επενδύσεις και μεγαλύτερη στήριξη στην ανάπτυξη» σημείωσε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Πιο άμεσος, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, είπε ότι η χώρα του δεν θα καταβάλλει «καμία συνεισφορά» στο ταμείο επενδύσεων ενώ η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε δεν έκρυψε τον προβληματισμό της χαρακτηρίζοντας τη δομή του σχεδίου Γιουνκέρ «προς το παρόν δημιουργική».

«Τουλάχιστον, οι προθέσεις είναι καλές» σχολίασε η ίδια.

Το Βέλγιο επίσης αρνήθηκε να χρηματοδοτήσει το σχέδιο στην παρούσα φάση. «Δεν θα καταβάλλω χρήματα χωρίς να γνωρίζω κατ' αρχάς ποιες είναι οι συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου να κάνουμε αυτό το ταμείο να λειτουργήσει» αποτελεσματικά τόνισε ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ. «Θέλω το ταμείο αυτό να χρηματοδοτηθεί κυρίως με χρήματα ιδιωτών» επέμεινε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή