Αποδόσεις

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Τάσεις ανάκαμψης εμφανίζουν οι τιμές του πετρελαίου που χθες κινούντο ανοδικά με το Brent να κερδίζει 1,10 δολάρια, υπερβαίνοντας τα 60 δολάρια το βαρέλι από την αρχή της συνεδρίασης και το αργό ΗΠΑ να ενισχύεται κατά 1,20 δολάρια κυμαινόμενο στα 55,31 δολάρια το βαρέλι. Είχε προηγηθεί το βράδυ της Πέμπτης νέα υποχώρηση των τιμών παρά την ανάκαμψη που είχε σημειωθεί νωρίτερα μετά τις δηλώσεις του υπ. Πετρελαίου της Σ. Αραβίας, Αλί αλ Ναϊμί. Ο κ. Ναϊμί είχε χαρακτηρίσει «προσωρινή» την πτώση του πετρελαίου αποδίδοντάς την στην υπερπροσφορά από χώρες εκτός ΟΠΕΚ σε περίοδο μειωμένης ζήτησης. Είχε, άλλωστε, τονίσει πως ήταν πολύ δύσκολο για το διεθνές καρτέλ να μειώσει την παραγωγή για να αυξήσει τις τιμές καθώς έτσι θα έχανε από το μερίδιο αγοράς του σε μια κρίσιμη περίοδο.

Πτώση 1,9% για την τιμή του χρυσού

Με εβδομαδιαίες απώλειες έκλεισε η τιμή του χρυσού σε αντιδιαστολή με την άνοδο του δολαρίου αλλά και με το θετικό κλίμα που επικράτησε στα χρηματιστήρια έπειτα από εκτιμήσεις ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να στηρίζουν την ανάπτυξη. Την Παρασκευή, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου δεν παρουσίασε μεγάλες μεταβολές στα 1.198,85 δολάρια την ουγγιά, καταγράφοντας απώλειες 1,9% από τις αρχές της εβδομάδας έπειτα από την άνοδο των προηγούμενων τριών εβδομάδων. Η άνοδος του δολαρίου συνεπάγεται την αποδυνάμωση των τιμών των εμπορευμάτων και ειδικότερα του πολύτιμου μετάλλου.

Παράλληλα, η δέσμευση της προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζάνετ Γιέλεν, ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν για «αξιόλογο χρονικό διάστημα» έδωσε ώθηση στα χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να προσπερνούν το χρυσό που λειτουργεί, συνήθως, ως επενδυτικό καταφύγιο. Προς τα τέλη της εβδομάδας επανήλθαν, ταυτόχρονα, τα σενάρια που θέλουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρά σε μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης για να αποτρέψει τον κίνδυνο αποπληθωρισμού μετά την παρέμβαση της Τράπεζας της Ελβετίας να αναχαιτίσει την άνοδο του ελβετικού φράγκου.

Ομόλογα

Aποκλιμάκωση παρουσίασαν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων μετά τις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου για στήριξη των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της Ελλάδας.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 8,61% το απόγευμα της Πέμπτης από 8,76% που ήταν το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίασης. Το spread (διαφορά απόδοσης του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό) διαμορφώθηκε στις 785 μονάδες βάσης.

Η απόδοση του 5ετούς κρατικού ομολόγου την Πέμπτη έκλεισε στο 9,18% από 9,51% που ήταν το κλείσιμο της Τετάρτης. Να αναφέρουμε ότι η μεγαλύτερη απόδοση για το 5ετές ομόλογο τον Δεκέμβριο σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου και είχε διαμορφωθεί στο 9,90%.

Τέλος, η απόδοση του 3ετούς ομολόγου την Πέμπτη έκλεισε στο 9,8% από 10,34% που ήταν η απόδοση της Τετάρτης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή