Νέα εμπόδια στην ΕΚΤ από το Βερολίνο

Νέα εμπόδια στην ΕΚΤ από το Βερολίνο

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην προσπάθειά της να κερδίσει την υποστήριξη της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο να απαιτήσει από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες των ασθενέστερων οικονομικά χωρών να δημιουργήσουν επιπλέον προβλέψεις προκειμένου να καλύψουν… ενδεχόμενες ζημίες από την αγορά κρατικών ομολόγων. Ωστόσο, αν η ΕΚΤ επιμείνει στην υπό εξέταση πρόταση θα αποδυναμώσει σημαντικά την ισχύ της λεγόμενης ποσοτικής χαλάρωσης, θα εντείνει τις διαφορές μεταξύ των μελών της και θα δείξει ότι χειραγωγείται από τη γερμανική κεντρική τράπεζα.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, η ΕΚΤ εξετάζει τρόπους ώστε να διασφαλίσει ότι οι αδύναμες οικονομικά χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες θεωρητικά θα κερδίσουν περισσότερο από τις μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων, θα αναλάβουν μεγαλύτερο μέρος του ρίσκου και του κόστους. Αξιωματούχοι που μίλησαν ανώνυμα στο Reuters αποκάλυψαν ότι ενδεχομένως η ΕΚΤ να απαιτήσει από κεντρικές τράπεζες χωρών όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία να δημιουργήσουν επιπλέον προβλέψεις, ανάλογες με το ρίσκο που έχουν τα κρατικά τους ομόλογα. Ακόμη, υπάρχει η ιδέα στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης, δηλαδή του τυπώματος νέου χρήματος μέσω της μαζικής αγοράς κρατικών ομολόγων, κάθε εθνική κεντρική τράπεζα να αγοράζει κρατικά ομόλογα του δικού της κράτους. Η απαίτηση δημιουργίας επιπλέον προβλέψεων σηματοδοτεί την προσπάθεια της ΕΚΤ να μεταφέρει τον κίνδυνο ενδεχόμενων ζημιών από την αγορά κρατικών ομολόγων στις εθνικές κεντρικές. «Ζημίες θα υφίστανται… οι εθνικές κεντρικές τράπεζες», ανέφερε αξιωματούχος στο Reuters. «Αν υπάρξει αυτή η απαίτηση για την ποσοτική χαλάρωση, τότε δεν γίνεται να υπάρξει ποσοτική χαλάρωση διότι πλέον δεν θα μιλάμε για νομισματική πολιτική. Θα έχουμε εθνικές κεντρικές τράπεζες να κάνει κάθε μία τα δικά της, να εφαρμόζει τη δική της νομισματική πολιτική», σχολίασε ο Λόρκαν Ρος Κέλι, αναλυτής της Agenda Research. K. K.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή