Η χρονιά που οι αναδυόμενες αγορές επέστρεψαν στο 1998

Η χρονιά που οι αναδυόμενες αγορές επέστρεψαν στο 1998

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περιδίνηση βρίσκονται οι οικονομίες των αναδυόμενων ασιατικών οικονομιών που αφήνουν το 2014 όπως ακριβώς το άρχισαν. Από τη Ρωσία μέχρι τη Βενεζουέλα και από την Ταϊλάνδη μέχρι τη Βραζιλία υποχωρούν μετοχές, ομόλογα και νομίσματα του αναδυόμενου κόσμου. Το ρωσικό ρούβλι έχει σημειώσει ιλιγγιώδη πτώση, φθάνοντας τα 100 ρούβλια στο ευρώ, ενώ τα ομόλογα της Βενεζουέλας έχουν κάνει βουτιά στα 40 σεντς του δολαρίου. Στις αρχές της εβδομάδας, οι μετοχές στην Ταϊλάνδη σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 11 μηνών. Ανάλογη είναι η πορεία και των ομολόγων εταιρειών της Βραζιλίας.

Ολα αυτά μοιάζουν να μας γυρίζουν πίσω στο 1998, τότε που ακριβώς όπως και σήμερα υποχωρούσε το πετρέλαιο συμπαρασύροντας σε μια μείζονα οικονομική κρίση πετρελαιοπαραγωγούς χώρες όπως η Ρωσία και η Βενεζουέλα. Μολονότι έκτοτε έχουν αλλάξει πολλά στις αναδυόμενες αγορές – ίσως το σημαντικότερο όλων είναι πως οι χώρες αυτές διαθέτουν πολύ μεγαλύτερο όγκο συναλλαγματικών διαθεσίμων και έχουν πολύ πιο ευέλικτες συναλλαγματικές ισοτιμίες – αυξάνονται διαρκώς οι ενδείξεις μετάδοσης του προβλήματος. Την περασμένη εβδομάδα οι επενδυτές απέσυραν κεφάλαια ύψους άνω των 2,5 δισ. δολαρίων από αμερικανικά funds που αγοράζουν μετοχές και ομόλογα των αναδυόμενων αγορών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκροή κεφαλαίων που έχει σημειωθεί από τον Ιανουάριο, όταν «έκαναν φτερά» τα κεφάλαια εξαιτίας της πολιτικής και οικονομικής αστάθειας που επικρατούσε από την Αργεντινή μέχρι την Τουρκία αλλά και από την απόφαση της Federal Reserve να σταματήσει σταδιακά την παροχή ρευστότητας με τις αγορές ομολόγων.

Ο δείκτης που παρακολουθεί τα νομίσματα 20 αναδυόμενων αγορών υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 και πλέον ετών εξαιτίας της πτώσης του πετρελαίου και της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην Κίνα. Η τουρκική λίρα υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά όταν η αστυνομία συνέλαβε δημοσιογράφους ύποπτους για δεσμούς με τον ιμάμη Φετουλέχ Γκιουλέν, ενώ η ρουπία της Ινδονησίας διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδά της από το 1998. Σε μια έκτακτη συνεδρίασή της η Τράπεζα της Ρωσίας αύξησε τα επιτόκια του ρουβλίου στο 17% από το 10,5% αρχής γενομένης από τις 16 Δεκεμβρίου σε μια προσπάθεια να ανακόψει την πτώση του νομίσματος και τον συνεπακόλουθο κίνδυνο του πληθωρισμού, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε στο Διαδίκτυο η επιτροπή νομισματικής πολιτικής.

Ο δείκτης MSCI των αναδυόμενων αγορών υποχώρησε μέσα στην εβδομάδα για έβδομη συναπτή ημέρα, επεκτείνοντας τις συνολικές του απώλειες για τον Δεκέμβριο στο 8%. Παράλληλα ο δείκτης RTS του χρηματιστηρίου της Ρωσίας που αφορά τίτλους σε δολάρια υποχώρησε κατά 10% μέσα σε μια συνεδρίαση, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειές του από τον Μάρτιο και την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία. Σε ό,τι αφορά τα ομόλογα της Βενεζουέλας αξίας 4 δισ. δολαρίων με λήξη το 2027, σημείωσαν πτώση 3,4 σεντς υποχωρώντας στα 37,8 σεντς του δολαρίου, καθώς εντείνεται η ανησυχία πως η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου θα εξωθήσει το Καράκας σε στάση πληρωμών. Οι τιμές του αργού έχουν σημειώσει πτώση 25% στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 5,5 ετών μετά την απόφαση που έλαβε ο ΟΠΕΚ στις 27 Νοεμβρίου να μη μειώσει την παραγωγή παρά το πλεόνασμα στην παγκόσμια αγορά. Οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά 48% από τα μέσα Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή