Στήριξη 16,5 δισ. δολ. στις ρωσικές τράπεζες

Στήριξη 16,5 δισ. δολ. στις ρωσικές τράπεζες

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη στήριξη του χειμαζόμενου από τη διολίσθηση του ρουβλίου τραπεζικού τομέα προχωρά η ρωσική ηγεσία, καθώς η οικονομία εξακολουθεί να συμπιέζεται από την πτώση της τιμής του πετρελαίου και τις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης. Μία ημέρα μετά την υπόσχεση του Ρώσου προέδρου πως η οικονομία της χώρας θα ανακάμψει μέσα σε μια διετία, η ρωσική Δούμα ενέκρινε χθες με τη διαδικασία του κατεπείγοντος νομοσχέδιο που προβλέπει τη χορήγηση ρευστότητας ύψους ενός τρισ. ρουβλίων, ποσού αντίστοιχο των 16,5 δισ. δολαρίων, στις ρωσικές τράπεζες.

Ανακοινώνοντας το μέτρο, ο υπουργός Οικονομικών, Αντον Σιλουάνοφ, δήλωσε πως οι ρωσικές τράπεζες θα μπορούν να λάβουν την κεφαλαιακή ενίσχυση από τις αρχές του νέου έτους, ενώ ο σχετικός νόμος θα καλύπτει κάθε είδους κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες. Δεν θα καλύπτει, ωστόσο, όλες τις τράπεζες της χώρας, καθώς ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι οι δικαιούχες τράπεζες θα επιλεγούν με κριτήριο τον ρόλο που παίζουν σε ό,τι αφορά τον δανεισμό στην ευρύτερη οικονομία της χώρας.

Σύμφωνα, άλλωστε, με τον επικεφαλής της επιτροπής χρηματοπιστωτικών της Δούμας, το κορυφαίο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Ρωσίας, η τράπεζα Sberbank δεν καλύπτεται από το νομοσχέδιο και δεν θα λάβει κεφαλαιακή ενίσχυση στο πλαίσιο του νομοσχεδίου. Θα μπορεί, αντιθέτως να ενισχυθεί κεφαλαιακά από την κεντρική τράπεζα της χώρας εάν και εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο και το πότε θα αποτελέσει νόμο του κράτους, εκκρεμούν μόνο η έγκριση του νομοσχεδίου από την Ανω Βουλή και η υπογραφή του Βλαντιμίρ Πούτιν. Εχει, άλλωστε, προηγηθεί προσφάτως δέσμη μέτρων για τη στήριξη των ρωσικών τραπεζών υπό τη μορφή κεφαλαιακής ενίσχυσης σε τράπεζες όπως η VTB. Μέσα στην εβδομάδα ανακοινώθηκε χαλάρωση των ρυθμίσεων που διέπουν τον τραπεζικό τομέα της χώρας στο πλαίσιο των μέτρων για τη στήριξη του νομίσματος που έχει χάσει συνολικά στη διάρκεια του έτους το 45% της αξίας του έναντι του δολαρίου.

Ο τραπεζικός τομέας της Ρωσίας κλονίζεται από τη διαφαινόμενη ύφεση στη χώρα αλλά και από τις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης που έχουν περιορίσει δραματικά την πρόσβαση των ρωσικών τραπεζών στον δανεισμό από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου και έχουν οδηγήσει σε θεαματική αύξηση το κόστος δανεισμού τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή