Οι εύποροι Κινέζοι επενδύουν σε έργα τέχνης

Οι εύποροι Κινέζοι επενδύουν σε έργα τέχνης

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ραγδαία ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει μια νέα τάξη πλουσίων που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε έργα δυτικής τέχνης τόσο για λόγους κέρδους όσο και για λόγους κύρους. Πάντως, το 2013 το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε έτι περαιτέρω των αρχικών εκτιμήσεων: αναθεωρήθηκε κατά 308 δισ. δολάρια στα 58,8 τρισ. δολάρια.

Αναφορικά τώρα με τα έργα τέχνης, σύμφωνα με την Deutsche Welle οι πλούσιοι Κινέζοι ξόδεψαν 11,5 δισ. ευρώ το 2013 για έργα τέχνης, ποσό που τους τοποθετεί στην κορυφή της λίστας των φιλότεχνων. Κινέζοι συλλέκτες και φιλότεχνοι κατακλύζουν τα μουσεία και τις γκαλερί στις πρωτεύουσες της Δύσης τα τελευταία χρόνια, μαθαίνοντας για την αγορά τέχνης, τους καλλιτέχνες και γενικότερα για τον δυτικό τρόπο ζωής. «Ηρθα στη Γερμανία για να ανοίξω τους ορίζοντές μου όσον αφορά τη σύγχρονη δυτική τέχνη» λέει η Γιον Χούα Γκάο, η οποία επισκέπτεται τον οίκο δημοπρασιών Villa Grisebach στο Ντίσελντορφ. Μαζί με άλλους δέκα Κινέζους συλλέκτες επισκέπτεται για μια εβδομάδα μουσεία, γκαλερί και καλλιτέχνες στο Βερολίνο. Πρόκειται για ενημερωτικό ταξίδι με θέμα πώς φτιάχνει κανείς μια συλλογή έργων τέχνης. Οι συμμετέχοντες ανήκουν στην κινεζική ελίτ.

Η κ. Γκάο εκπροσωπεί τον όμιλο LE VI στο Πεκίνο, μια εταιρεία η οποία ασχολείται με διαμάντια. Για την ανερχόμενη μεσαία τάξη της Κίνας η συλλογή έργων τέχνης από τη Δύση είναι θέμα κύρους. Παράλληλα οι Κινέζοι μαθαίνουν να κινούνται σε έναν άλλο πολιτισμό με διαφορετικές συνήθειες και πρακτικές. Οι Κινέζοι επισκέπτες έμαθαν αρκετά για την αγορά τέχνης και κυρίως ότι πρέπει να έχουν πολύ μεγάλη υπομονή, να παρακολουθούν την αγορά και να αγοράζουν έργα με βεβαιωμένη σφραγίδα γνησιότητας. Πρότυπό τους αποτελεί ο Γουάνγκ Γιανλίν. Αγόρασε το έργο «Κλοντ και Παλόμα» του Πικάσο για 28 εκατ. δολάρια στους Christιes. Ποτέ πριν Κινέζος δεν είχε ξοδέψει τόσα χρήματα για έργο δυτικής τέχνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή