Η μεγαλύτερη αύξηση μισθών από το 2012 φέτος στη Γερμανία

Η μεγαλύτερη αύξηση μισθών από το 2012 φέτος στη Γερμανία

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών αυξήθηκαν οι πραγματικοί μισθοί στη Γερμανία στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, ανακοίνωσε χθες η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Η αύξηση των πραγματικών μισθών κατά 1,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν αποτελεί σπάνια εξέλιξη στη Γερμανία και θα μπορούσε να ενισχύσει την εσωτερική κατανάλωση μαζί και την ανάπτυξη στη χώρα. Στην περίπτωση που η τάση αύξησης των μισθών στη Γερμανία διατηρηθεί για αρκετό διάστημα, θα μπορούσε να συμβάλει και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου σε σχέση με τη Γερμανία.

Ο μισθός ενός Γερμανού εργαζομένου διαμορφώθηκε το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου κατά μέσον όσο στα 3.541 ευρώ πριν από την επιβολή φόρων. Τους μεγαλύτερους μισθούς στη Γερμανία απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι στον τραπεζικό τομέα, στις ασφάλειες, στην πληροφορική, στην επικοινωνία και στον ενεργειακό τομέα. Οι ονομαστικοί μισθοί αυξήθηκαν κατά 2,6% το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Το ίδιο διάστημα ο πληθωρισμός αυξήθηκε μόλις κατά 0,8%. Αλλωστε αυτός ακριβώς ήταν και ο βασικός λόγος για την αύξηση των πραγματικών μισθών, σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία. Η ιδιωτική κατανάλωση προβλέπεται ότι θα αποτελέσει βασικό παράγοντα για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας το 2015, κάτι σπάνιο για τη Γερμανία, που βασίζεται παραδοσιακά στις εξαγωγές για την αύξηση του ΑΕΠ της. Τις περασμένες εβδομάδες, οργανισμοί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τη γερμανική κεντρική τράπεζα προέβλεψαν σημαντικά μικρότερη ανάπτυξη. Πλέον θεωρούν ότι το γερμανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,1% το 2015 από 1,9% που προέβλεπαν τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 έως και το 2009 οι Γερμανοί εργοδότες σε συνεργασία με την κυβέρνηση κατάφεραν να παγώσουν ουσιαστικά τους μισθούς διατηρώντας με αυτό τον τρόπο τον πληθωρισμό αρκετά χαμηλότερα από το συμφωνημένο 2%. Η διαφορά με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης μεγάλωνε κάθε χρόνο που περνούσε, με τελικό αποτέλεσμα τη μεγάλη, αθροιστικά, ενίσχυση της γερμανικής ανταγωνιστικότητας. Από το ξέσπασμα της κρίσης, στις αρχές του 2010, οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου προσπαθούν να ξανακερδίσουν τη χαμένη ανταγωνιστικότητά τους εφαρμόζοντας την πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης. Το γεγονός όμως ότι και στη Γερμανία ο πληθωρισμός κυμαίνεται σε επίπεδα κάτω από το 1%, σημαίνει ότι οι χώρες του Νότου πρέπει να βυθιστούν ακόμη πιο πολύ στον αποπληθωρισμό ώστε να εξακολουθήσουν να βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητά τους σε σχέση με τη Γερμανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή