Το φθηνότερο πετρέλαιο θα τονώσει τη διεθνή οικονομία, εκτιμά το ΔΝΤ

Το φθηνότερο πετρέλαιο θα τονώσει τη διεθνή οικονομία, εκτιμά το ΔΝΤ

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παγκόσμια οικονομία θα ενισχυθεί από 0,3% μέχρι 0,7% το 2015 χάρη στην πτώση των τιμών του πετρελαίου, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θεωρεί την εξέλιξη θετική, με τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις να περιορίζονται στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες και στους δανειστές τους. Οι οικονομολόγοι του ΟΠΕΚ προβλέπουν ότι μέχρι το τέλος του 2015 η τιμή του πετρελαίου θα έχει αυξηθεί στα 70-80 δολάρια το βαρέλι χάρη στην ενίσχυση της ζήτησης που θα έχει προκαλέσει η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Τα σενάρια του ΔΝΤ

Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου τους τελευταίους μήνες «αποτελεί συνολικά τονωτική ένεση για την παγκόσμια οικονομία», αποφάνθηκε χθες ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, εκτιμώντας ότι μελλοντικά οι τιμές θα ανακάμψουν, αλλά «θα παραμείνουν κάτω από το επίπεδο των τελευταίων ετών». Η παγκόσμια οικονομία θα ενισχυθεί κατά 0,7% το 2015 και κατά 0,8% το 2016 χάρη στο φθηνότερο πετρέλαιο, σύμφωνα με το πρώτο σενάριο που εξετάζει το ΔΝΤ. Αν η τιμή του πετρελαίου αυξηθεί γρηγορότερα τους επόμενους μήνες, η θετική επίδραση στο παγκόσμιο ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 0,3% το 2015 και στο 0,4% το 2016. Οι χώρες που εισάγουν πετρέλαιο και ακόμη περισσότερο οι αναπτυσσόμενες εξ αυτών θα κερδίσουν από την πτώση της τιμής του «μαύρου χρυσού». Αντιθέτως, οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες θα δεχτούν πιέσεις εξαιτίας των μειωμένων εσόδων που θα έχουν τους επόμενους μήνες, γεγονός που θα έχει αρνητική επίδραση στα δημοσιονομικά στοιχεία τους και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τους, λέει ο κ. Μπλανσάρ. Η πίεση που έχουν δεχτεί τα νομίσματα πετρελαιοπαραγωγών χωρών περιορίζεται προς το παρόν στη Ρωσία, τη Νιγηρία και τη Βενεζουέλα. Οσον αφορά την Ευρώπη, το φθηνότερο πετρέλαιο αναμένεται να πιέσει και άλλο τον πληθωρισμό, που ήδη βρίσκεται στην επικίνδυνη ζώνη κάτω από το 1% (0,3% τον Νοέμβριο). Το ΔΝΤ θεωρεί ότι ειδικά στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία οι κεντρικοί τραπεζίτες θα πρέπει να πείσουν τους επενδυτές ότι λαμβάνουν τα μέτρα που είναι απαραίτητα ώστε μεσοπρόθεσμα ο πληθωρισμός να επανέλθει στο 2%.

Σταθεροποίηση τιμών

Η τιμή του πετρελαίου Brent σταθεροποιήθηκε χθες επάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό (WTI) ενισχυόταν νωρίς το βράδυ κατά 1,7% και η τιμή διαμορφωνόταν στα 56,20 δολάρια το βαρέλι. Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου αποδίδεται στη μεγάλη ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2014, γεγονός που ενίσχυσε τις ελπίδες περί ανάκαμψης της ζήτησης για πετρέλαιο τους επόμενους μήνες.

Την ίδια στιγμή, οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες του ΟΠΕΚ προέβλεπαν ότι οι τιμές θα ανακάμψουν στα 70 με 80 δολάρια το βαρέλι έως το τέλος του 2015, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters.

«Η γενική άποψη είναι ότι οι τιμές δεν γίνεται να καταρρεύσουν, μπορεί να φτάσουν τα 60 δολάρια το βαρέλι ή και λίγο χαμηλότερα για ορισμένους μήνες και στη συνέχεια θα επανέλθουν σε αποδεκτό επίπεδο, δηλαδή στα 80 δολάρια το βαρέλι, πιθανότατα σε οκτώ με δώδεκα μήνες από σήμερα», σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου από χώρα του Περσικού Κόλπου.

Λάθος εκτίμηση, ζημίες για αεροπορικές

Θεωρητικά οι αεροπορικές εταιρείες είναι από τους μεγάλους κερδισμένους από την πτώση των τιμών του πετρελαίου, δεδομένου ότι το κόστος των καυσίμων αποτελεί το μεγαλύτερο τμήμα των εξόδων τους, συχνά μέχρι και το 30%. Ωστόσο το Reuters μεταδίδει ότι ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιούν για να προστατευθούν από ενδεχόμενη άνοδο της τιμής του πετρελαίου, δηλαδή η αγορά σε τιμή που έχει καθοριστεί μήνες πριν από την παράδοση, τις πρόδωσε όταν η τιμή υποχώρησε. Αεροπορικές εταιρείες όπως η Delta και η Southwest σπεύδουν τώρα να καλύψουν στοιχήματα που είχαν κλείσει και πλέον τους αποφέρουν ζημίες ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεταδίδει το Reuters. Ο εταιρείες συνήθως πωλούν δικαιώματα αγοραπωλησίας, που τους αποφέρουν κέρδη όταν υποχωρεί η τιμή του πετρελαίου. Με τα έσοδα που αποκομίζουν από αυτές τις συναλλαγές αγοράζουν προστασία έναντι ανόδου του πετρελαίου. Η συγκεκριμένη στρατηγική απέδιδε μέχρι πριν από έξι μήνες, αλλά σήμερα αναμένεται να περιορίσει τα συνολικά τους κέρδη από την πτώση του πετρελαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή