Ρωσικοί κολοσσοί ρίχνονται στη μάχη στήριξης του ρουβλίου

Ρωσικοί κολοσσοί ρίχνονται στη μάχη στήριξης του ρουβλίου

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνονται οι προσπάθειες του Κρεμλίνου να στηρίξει το ρούβλι, καθώς μετά τις ατελέσφορες, όπως απεδείχθησαν, παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας στην αγορά συναλλάγματος και την εκτίναξη των επιτοκίων στο 17%, η ρωσική κυβέρνηση καλεί τώρα τις πέντε μεγαλύτερες εξαγωγικές εταιρείες του ρωσικού κράτους να πουλήσουν μεγάλο μέρος των συναλλαγματικών τους διαθεσίμων για να ενισχύσουν το νόμισμα της χώρας. Κι ενώ το ρούβλι ανακάμπτει από τη στιγμή που έγινε γνωστή η προσφορά του Πεκίνου να στηρίξει τη Μόσχα επεκτείνοντας τη διμερή συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Αλεξέι Κούντριν, καλεί τη Μόσχα να συμφιλιωθεί με τη Δύση, υποστηρίζοντας πως οι κυρώσεις είναι ο καθοριστικός παράγων που κάμπτουν το ρούβλι και τη ρωσική οικονομία.

Η εντολή του Κρεμλίνου αφορά τους δύο ενεργειακούς κολοσσούς Rosneft και Gazprom, καθώς και την ενεργειακή Zarubezhneft και τις βιομηχανίες παραγωγής διαμαντιών Alrosa και Kristall που έχουν συγκεντρώσει σημαντικά συναλλαγματικά διαθέσιμα. Είναι ενδεικτικό ότι από τα δικά της διαθέσιμα η Rosneft αποπλήρωσε τη Δευτέρα χρέος της ύψους 7 δισ. δολαρίων. Δεδομένου, πάντως, ότι η κυβέρνηση ζήτησε από τις εταιρείες αυτές να περιορίσουν μέχρι τον Μάρτιο τα διαθέσιμά τους στα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν στις αρχές Οκτωβρίου και να ενημερώνουν καθημερινά την Τράπεζα της Ρωσίας για το ύψος των διαθεσίμων τους, η οικονομική εφημερίδα Kommersant υπολογίζει πως αθροιστικά οι πέντε εταιρείες θα πρέπει να πωλούν καθημερινά 1 δισ. δολάρια μέχρι τον Μάρτιο. Στο μεταξύ το ρούβλι ενισχύθηκε στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις συνολικά κατά 31% έναντι του δολαρίου σε σύγκριση με τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα στα οποία είχε υποχωρήσει την περασμένη εβδομάδα.

Εχει μεσολαβήσει το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος και η ένεση ρευστότητας ύψους ενός τρισ. ρουβλίων ή 18 δισ. δολαρίων για την ανακεφαλαιοποίηση των ρωσικών τραπεζών. Σύμφωνα, πάντως, με τον Αλεξέι Κούντριν, πρώην υπουργό Οικονομικών αλλά και συμπαθή στους επενδυτές που έχει πιστωθεί με τη συγκέντρωση 170 δισ. δολαρίων στα κρατικά επενδυτικά ταμεία της χώρας, η υποτίμηση του νομίσματος οφείλεται κατά 40% στις οικονομικές κυρώσεις από τη Δύση και δευτερευόντως στην ενίσχυση του δολαρίου. Η εκτίμησή του δεν συνάδει με εκείνη του Ρώσου προέδρου που αποδίδει μόνον κατά 25% ώς 30% την πτώση του ρουβλίου στις οικονομικές κυρώσεις και κυρίως στην πτώση της τιμής του πετρελαίου, στους «εξωτερικούς παράγοντες» όπως έχει επανειλημμένως τονίσει.

Ο κ. Κούντριν, που σημειωτέον παραιτήθηκε προ τριετίας αντιδρώντας στα σχέδια του Κρεμλίνου να αυξήσει τις δαπάνες για την άμυνα αλλά εκτιμάται πως παραμένει στενός φίλος και συνεργάτης του Ρώσου προέδρου, διαφοροποιείται από την επίσημη γραμμή του Κρεμλίνου και καλεί τώρα τη Μόσχα να προσεγγίσει τη Δύση. Προειδοποιεί μάλιστα όχι μόνον για τη διολίσθηση της ρωσικής οικονομίας σε πλήρη ύφεση μέσα στο 2015 αλλά και για την υποβάθμιση του χρέους της στο επίπεδο των ομολόγων σκουπιδιών. Η έκκληση Κούντριν έπεται, πάντως, ανάλογων προειδοποιήσεων από πλευράς του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ, που τόνισε στην αρχή της εβδομάδας ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας η κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή