Πληθωρισμός, ο καλύτερος φίλος του χρυσού

Πληθωρισμός, ο καλύτερος φίλος του χρυσού

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο χρυσός, ένα παραδοσιακό εργαλείο για την αντιστάθμιση του επενδυτικού κινδύνου από τον πληθωρισμό, δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμος αυτή την εποχή. Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, οδηγώντας τις τιμές εμπορευμάτων στη μεγαλύτερη πτώση στη διάρκεια τουλάχιστον μιας ολόκληρης γενιάς. Αυτή η γενικευμένη πτώση στα εμπορεύματα σημαίνει πως, αντί της αύξησης των τιμών που ανέμεναν οι επενδυτές χρυσού, στις ΗΠΑ επικρατεί ένα «αντιπληθωριστικό» κλίμα, σύμφωνα με τον «γκουρού» των επενδύσεων Μπιλ Γκρος, που κάποτε διαχειριζόταν το μεγαλύτερο ομολογιακό αμοιβαίο στον κόσμο.

Οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό που χρησιμοποιούν οι επενδυτές χρυσού κυμαίνονται στα χαμηλότερα επίπεδα από την ύφεση του 2008, δηλαδή μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers. Αν και η τιμή του χρυσού ανέκαμψε τον περασμένο μήνα από τα χαμηλά τετραετίας, οι Goldman Sachs και Societe Generale διατήρησαν αμετάβλητες τις εκτιμήσεις τους για το επόμενο έτος. Η επενδυτική γοητεία του πολύτιμου μετάλλου φθείρεται όσο το δολάριο και οι τιμές μετοχών βρίσκονται σε ράλι, και η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια για να μην υπάρξει υπερθέρμανση της οικονομίας.

«Ξεχάστε τον πληθωρισμό, όλες οι συζητήσεις επικεντρώνονται στον αποπληθωρισμό», σχολιάζει ο Πίτερ Γιακόφσκις, ένας από τους διαχειριστές της OakBrook Investments LLC. «Προφανώς, η υποχώρηση των τιμών πετρελαίου ενισχύει τις αποπληθωριστικές τάσεις. Είναι πιθανό να αποφασιστεί αύξηση επιτοκίων στις ΗΠΑ μέσα στο 2015. Κατά συνέπεια θα ενταθούν οι πτωτικές πιέσεις που δέχεται ο χρυσός όσο το δολάριο κινείται ανοδικά».

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού κατά τη διάρκεια της τελευταίας εξαετίας, οι επενδυτές στοιχημάτιζαν σε μια άνοδο των τιμών αφού η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) έχει διατηρήσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν από το 2008. Οι προσδοκίες για επιτάχυνση του πληθωρισμού τα προηγούμενα χρόνια ενίσχυσαν τη ζήτηση για χρυσό, οδηγώντας την τιμή του στο ρεκόρ των 1.923,70 δολαρίων η ουγγιά.

Σήμερα, όμως, οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό είναι ιδιαίτερα χαμηλές, υποβαθμίζοντας τις επενδύσεις στο πολύτιμο μέταλλο. Η τιμή του αργού υποχώρησε κατά 44% από τις αρχές του έτους, διολισθαίνοντας σε επίπεδα χαμηλότερα των 54 δολαρίων το βαρέλι στο διάστημα της περασμένης εβδομάδας. Η πτώση του κόστους ενέργειας αποδυναμώνει περαιτέρω τις πληθωριστικές πιέσεις. Προς το παρόν δεν διαφαίνονται σημάδια ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί τόσο ώστε να προσεγγίσει το 2%, που είναι o στόχος της Fed, σχολιάζει ο κ. Γκρος, στέλεχος στην Janus Capital Group από τον Σεπτέμβριο αφού αποχώρησε από την Pacific Investment Management, όπου διοικούσε το μεγαλύτερο ομολογιακό κεφάλαιο στον κόσμο.

Οι τοποθετήσεις σε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία που στηρίζονται στον χρυσό μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009. Κατά τη διάρκεια του 2014 έχουν εξανεμιστεί 7,48 δισ. δολάρια από τη συγκεκριμένη κατηγορία των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων. Παρά την άνοδο των τιμών χρυσού κατά 4% από τα χαμηλά τετραετίας, αρχές Νοεμβρίου, οι τιμές αναμένεται να κυμανθούν στα 1.175 δολάρια μέσα στο επόμενο τρίμηνο, σύμφωνα με δημοσκόπηση 31 αναλυτών του πρακτορείου Bloomberg. H Goldman Sachs προβλέπει ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν στα 1.050 δολάρια η ουγγιά στα τέλη του 2015.

Οι εκτιμήσεις της SocGen είναι χαμηλότερες στα 950 δολάρια η ουγγιά για το τέταρτο τρίμηνο του 2015. Παραδόξως, η τιμή του χρυσού σε ευρώ έχει ενισχυθεί κατά 10% και σε γιεν κατά 12% διότι αναμένεται αύξηση του πληθωρισμού στην Κίνα, την Ευρώπη και την Ιαπωνία λόγω ενδείξεων για την εφαρμογή επεκτατικών νομισματικών πολιτικών από τις κεντρικές τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή