Αυξάνονται τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στη Ρωσία

Αυξάνονται τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στη Ρωσία

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοσμοσυρροή παρατηρείται στις ρωσικές τράπεζες την τελευταία εβδομάδα, καθώς οι Ρώσοι σπεύδουν όχι να αποσύρουν τις αποταμιεύσεις τους, αλλά να συμφωνήσουν στεγαστικά δάνεια με τα υφιστάμενα, ήδη αυξημένα, επιτόκια φοβούμενοι πως σύντομα θα καταστεί απρόσιτο το κόστος δανεισμού για την αγορά κατοικίας. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την απόφαση που έλαβε στις 16 Δεκεμβρίου η Τράπεζα της Ρωσίας να προχωρήσει σε μιαν ασυνήθη αύξηση των επιτοκίων του ρουβλίου κατά 6,5 εκατοστιαίες μονάδες, στο 17%, από το έως τότε ισχύον 10,5%, σε μια ατελέσφορη προσπάθεια να ανακόψει την πτώση του νομίσματος. Κι ενώ την ίδια ημέρα το ρούβλι έχασε το 19% της αξίας του, αναπόφευκτο παρεπόμενο ήταν η αύξηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων. Σε ό,τι αφορά την τύχη του ρωσικού νομίσματος, μετά την ελαφρά ανάκαμψη που είχε σημειώσει τις τελευταίες ημέρες χάρη στα μέτρα τόνωσης του τραπεζικού τομέα, από χθες υποχωρεί εκ νέου καθώς μεσολάβησε η προειδοποίηση της Standard & Poor’s για ενδεχόμενη υποβάθμιση της Ρωσίας. Ο εν λόγω οίκος αξιολόγησης αναθεώρησε την προοπτική της χώρας σε αρνητική και προειδοποίησε πως ενδέχεται να την υποβαθμίσει σε υψηλού ρίσκου και μάλιστα μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Ετσι το ρούβλι υποχώρησε κατά 0,7% έναντι του δολαρίου, που χθες το απόγευμα πλησίαζε πάλι τα 55 ρούβλια.

Στις λίγες ημέρες που μεσολάβησαν μετά την άνοδο του βασικού επιτοκίου, οι περισσότερες τράπεζες αποφάσισαν να αυξήσουν τα δικά τους επιτόκια στεγαστικών κατά δύο έως τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Ετσι, ενώ κατά μέσον όρο κυμαίνονταν από 12% έως 13%, κάτι που είχε δώσει τη δυνατότητα στην αγορά στεγαστικών να σημειώσει ανάπτυξη 30% τα τελευταία χρόνια, σήμερα τα επιτόκια φθάνουν τουλάχιστον το 15% και 16%. Η αγωνία όσων Ρώσων ενδιαφέρονται για στεγαστικό δάνειο οφείλεται, όμως, στις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, τις οποίες επικαλέσθηκε προ ημερών η ηλεκτρονική εφημερίδα Gazeta.ru, πως αν η κεντρική τράπεζα διατηρήσει το υφιστάμενο κόστος δανεισμού, τότε τα επιτόκια των στεγαστικών ενδέχεται να διαμορφωθούν σύντομα σε επίπεδα γύρω στο 18% με 20%. Ετσι τις τελευταίες ημέρες οι Ρώσοι που υπέβαλαν αίτηση για στεγαστικό δάνειο στη ρωσική τράπεζα VTB 24 είναι σχεδόν τριπλάσιοι σε σύγκριση με τον μέσο όρο του Νοεμβρίου. Σύμφωνα μάλιστα με τον Αντρέι Οσίποφ, επικεφαλής της μονάδας στεγαστικών δανείων της VTB 24, η τράπεζα χορηγεί περίπου 2,5 δισ. ρούβλια την ημέρα, ποσό αντίστοιχο των 46 εκατ. δολαρίων.

Κι ενώ όλα αυτά αφορούν όσους δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει στεγαστικό δάνειο, σε δεινή θέση φαίνεται να περιέρχονται πολλοί από τους δανειολήπτες που βλέπουν να εκτινάσσονται στα ύψη οι δόσεις των δανείων τους. Σύμφωνα με την εφημερίδα Vedomosti, στην πράξη η αύξηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων στο 16% ισοδυναμεί με διόγκωση της μηνιαίας δόσης κατά 25%, καθώς οι μισθοί των Ρώσων συνθλίβονται από τον πληθωρισμό, που έχει υπερβεί το 9%, και προπαντός από την ελεύθερη πτώση του ρωσικού νομίσματος που έχει χάσει περίπου το 40% της αξίας του έναντι του δολαρίου από τις αρχές του 2014. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Ναταλία Ντρονίνα, που παραθέτει το Bloomberg, μιας 47χρονης καθηγήτριας που πήρε το στεγαστικό της συμφωνώντας με τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, τη Sberbank, επιτόκιο 12,32% και προ ημερών ειδοποιήθηκε ότι εφεξής αυτό τροποποιείται στο 15,75%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή