Η χρονιά των μεγάλων επιχειρηματικών deals

Η χρονιά των μεγάλων επιχειρηματικών deals

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί για την ισχύ της παγκόσμιας ανάπτυξης, τα υψηλόβαθμα στελέχη του διεθνούς επιχειρηματικού κόσμου οδήγησαν τον όγκο των εξαγορών και συγχωνεύσεων στο υψηλότερο επίπεδο επταετίας κατά τη διάρκεια του 2014. Οι συμφωνίες διαμορφώθηκαν στα 3,34 τρισ. δολάρια, αντανακλώντας άνοδο 45% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Thomson Reuters. Ο υψηλός όγκος της αξίας των επιχειρηματικών συμφωνιών εκλαμβάνεται ως αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, τουλάχιστον, στον διεθνή επιχειρηματικό κόσμο από τα βαθιά σημάδια που άφησε η χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09.

Από τις συμφωνίες που ξεχώρισαν ήταν η εξαγορά της Time Warner από την Comcast αντί 45 δισ. δολαρίων, αποκτώντας μερίδιο 30% στη συνδρομητική τηλεόραση των ΗΠΑ αν και ακόμη αναμένεται η επίσημη έγκριση των εποπτικών αρχών. Στην Ευρώπη, η εξαγορά της τσιμεντοβιομηχανίας Lafarge από την Holcim, η οποία έχει ήδη λάβει το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2015.

Το 2007, ο παγκόσμιος όγκος εξαγορών και συγχωνεύσεων ήταν λίγο υψηλότερος, καθώς είχε διαμορφωθεί στα 4,12 τρισ. δολάρια λόγω της εκτίναξης των εξαγορών με μόχλευση, δηλαδή με την άντληση κεφαλαίων μέσω έκδοσης ομολόγων, σε μεγάλο βαθμό, υψηλού επενδυτικού κινδύνου. Τότε οι επενδυτές ήταν διατεθειμένοι να αναλάβουν ρίσκο χωρίς να υποψιάζονται ότι θα ξεσπούσε η βαθύτερη χρηματοπιστωτική κρίση από το Κραχ του 2009, με την άφθονη ρευστότητα των αγορών να εξανεμίζεται, σχεδόν, αστραπιαία.

Ασφαλέστερες επιλογές

Στη διάρκεια του 2014, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των εταιρειών κινήθηκαν με ασφαλέστερο τρόπο, αποφασίζοντας την υλοποίηση των εξαγορών με μετοχές και όχι τόσο εταιρικά ομόλογα. Υπάρχουν, ωστόσο, επιφυλάξεις για το εάν οι συμφωνίες και εξαγορές θα συνεχιστούν σε αυτούς τους ρυθμούς κατά τη διάρκεια του 2015. Βασική πηγή ανησυχίας είναι ο γεωπολιτικός παράγοντας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών του τομέα εξαγορών και συγχωνεύσεων. Εκτιμάται ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα στραφούν στην αμερικανική αγορά για στόχους εξαγοράς, αναζητώντας να ξεφύγουν από τη στασιμότητα στην Ευρωζώνη.

Κερδισμένες οι τράπεζες

Στα 83,9 δισ.δολάρια ανήλθαν οι προμήθειες στην επενδυτική τραπεζική το 2014, καταγράφοντας και αυτές ρεκόρ επταετίας όπως συνέβη και με την αξία εξαγορών και συγχωνεύσεων όπου παρείχαν τις υπηρεσίες τους. Το 2007, οι προμήθειες στην επενδυτική τραπεζική είχαν διαμορφωθεί στα 101,8 δισ. δολάρια. Μεγάλη δραστηριότητα σημειώθηκε, μεταξύ άλλων, στον κλάδο της υγείας, των τηλεπικοινωνιών, των ακινήτων, της ενέργειας και του λιανικού εμπορίου. Χαρακτηριστική ήταν η εξαγορά της Allegran από την Actavis έναντι 66 δισ. δολαρίων στον κλάδο της υγείας. «Ο αριθμός των συμφωνιών που ξεπερνούν το ένα δισ. δολ. έχει παρουσιάσει άνοδο. Αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα του συνολικού όγκου συναλλαγών στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική» δηλώνει ο Σεβερίν Μπριζάι, επικεφαλής εξαγορών και συγχωνεύσεων για την ευρύτερη περιφέρεια στην UBS. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η JPMorgan με τις προμήθειες 5,8 δισ. δολαρίων. Ακολουθούν οι Goldman Sachs, Bank of America Merrill Lynch, Morgan Stanley και Citi. Σε συνολική βάση, οι αμερικανικές τράπεζες απέσπασαν το μεγαλύτερο κομμάτι από την «πίτα» των προμηθειών, λαμβάνοντας 41,1 δισ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή