Ενέσεις ηθικού από την Τράπεζα Ιαπωνίας

Ενέσεις ηθικού από την Τράπεζα Ιαπωνίας

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη βεβαιότητά του ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) θα εκπληρώσει τον μεγαλόπνοο στόχο της για τον πληθωρισμό, εξέφρασε ο διοικητής της Χαρουχίκο Κουρόντα, ενώ παράλληλα αποπειράθηκε να κατευνάσει τις ανησυχίες ότι η δραστική διεθνής πτώση των τιμών του «μαύρου χρυσού» θα επιβραδύνει την αύξηση του πληθωρισμού. Σε μία τέτοια περίπτωση η Τράπεζα της Ιαπωνίας ενδεχομένως να αναγκαστεί να προχωρήσει σε νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης σύντομα, εκτιμούν αναλυτές. Μετά τη νίκη του Σίνζο Αμπε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και την άνετη επανεκλογή του, o κεντρικός τραπεζίτης διατύπωσε μια πιο αισιόδοξη άποψη για την οικονομία της χώρας του και, επιπλέον, απηύθυνε έκκληση στις επιχειρήσεις να αυξήσουν τους μισθούς. Επίσης, από τον πρωθυπουργό ζήτησε να μεριμνήσει, ώστε να εφαρμοστούν ταχύτερα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης. «Είναι ζωτικής σημασίας να αυξηθούν οι μισθοί για να ανέλθει η πληθωρισμός στον στόχο του 2%», υπογράμμισε ο κ. Κουρόντα. «Βέβαια, τα μέτρα, που χρειάζεται η οικονομία της Ιαπωνίας για να αναπτυχθεί στον βαθμό που έχει τη δυνατότητα να το κάνει, απαιτούν χρόνο. Εξ ου και είναι αναγκαίο να επισπεύσει τη διαδικασία ο Σίνζο Αμπε».

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας ξεκίνησε τον τελευταίο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης πριν από επτά εβδομάδες. Στο πλαίσιο αυτό δεσμεύτηκε να αυξήσει τη ρευστότητα και τις καταθέσεις της με ετήσιο ρυθμό της τάξεως των 80 τρισεκατομμυρίων γιεν, δηλαδή 674 δισεκατομμυρίων δολαρίων, διαμέσου επιθετικών αγορών περιουσιακών στοιχείων. Απτόητος από την πρόσφατη αναστάτωση στην αγορά και την εύθραυστη εμπιστοσύνη των καταναλωτών, ο Χαρουχίκο Κουρόντα εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος από ό,τι τον Νοέμβριο. Επισήμανε ότι η οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει με συγκρατημένους ρυθμούς, ενώ οι δυσμενείς συνέπειες από την αύξηση του φόρου κατανάλωσης τον Απρίλιο υποχωρούν. Σημειωτέον, ακόμα, πως πριν από τις πρόσφατες εκλογές ο πρωθυπουργός είχε αναβάλει τη δεύτερη αύξηση του φόρου αυτού, η οποία είχε αρχικά προγραμματισθεί για τον Απρίλιο του 2015. «Σημειώνουμε σταθερή πρόοδο στο να ανατρέψουμε την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι βρισκόμαστε σε συνθήκες αποπληθωρισμού», τόνισε ο κ. Κουρόντα.

Ο Σίνζο Αμπε ασκεί πιέσεις στις μεγάλες ιαπωνικές επιχειρήσεις, οι οποίες αποκομίζουν απροσδόκητα κέρδη από την αποδυνάμωση του γιεν, ούτως ώστε να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια αυτά σε αυξήσεις μισθών. Ορισμένοι όμιλοι ακούν προσεκτικά τις συστάσεις του και ανταποκρίνονται, κάνοντας την Τράπεζα της Ιαπωνίας να χαιρετίζει τις μισθολογικές αυξήσεις τους ως κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, που εκπονεί. Ο Χαρουχίκο Κουρόντα παραμένει αμετακίνητος στην άποψή του πως η Ιαπωνία βρίσκεται στον σωστό δρόμο για να εκπληρώσει τον επίσημο στόχο του 2% για τον πληθωρισμό το οικονομικό έτος που αρχίζει την 1η Απριλίου 2015 και λήγει στις 31 Μαρτίου 2016. Υπό το πρίσμα αυτό, απορρίπτει όλες τις φημολογίες ότι η σημαντική πτώση στην τιμή του πετρελαίου θα επηρεάσει τις τιμές καταναλωτή, εξαναγκάζοντας την Τράπεζα της Ιαπωνίας να χαλαρώσει και πάλι τη νομισματική της πολιτική στις αρχές του 2015.

Αν και η πτώση στις τιμές του «μαύρου χρυσού» συντείνει βραχυπρόθεσμα στην επιβράδυνση του πληθωρισμού, είναι ευνοϊκή για την ιαπωνική οικονομία και θα συμβάλει στην άνοδο των τιμών σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, εάν οι εταιρείες χρησιμοποιήσουν όσα χρήματα εξοικονομήσουν από τα φθηνότερα καύσιμα για να κάνουν μισθολογικές αυξήσεις. Τα σχετικά τόνισε, εν κατακλείδι, ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, ενώ οι αναλυτές συμφωνούν με την αισιόδοξη άποψή του για την οικονομία. Πάντως, όπως έδειξε σχετική δημοσκόπηση του Ρόιτερς, αναμένουν η BOJ να λάβει νέα μέτρα χαλάρωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2015, καθώς ο πληθωρισμός δεν θα κατορθώσει να φθάσει τον επίσημο στόχο του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή