Αργεντινοί επιχειρηματίες στο στόχαστρο των hedge funds

Αργεντινοί επιχειρηματίες στο στόχαστρο των hedge funds

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα νέο κεφάλαιο ανοίγεται στην αντιπαράθεση της Αργεντινής με τα hedge funds, που θέτει στο στόχαστρο άτομα που διατηρούν στενές σχέσεις με την κυβέρνηση του Μπουένος Αϊρες. Μετά μια πολυετή δικαστική διαμάχη που δεν εξασφάλισε στα hedge funds τα χρήματα που απαιτούσαν από την κυβέρνηση της Αργεντινής, οι διαχειριστές των κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου επιδιώκουν να εντοπίσουν Αργεντινούς επιχειρηματίες που είναι φίλα προσκείμενοι στην κυβέρνηση της Κριστίνα Φερνάντες Κίρχνερ με εταιρείες ή καταθέσεις στο εξωτερικό. Εάν καταφέρουν να αποδείξουν ότι οι επιχειρηματίες αυτοί συνδέονται με την κυβέρνηση της Αργεντινής, τότε οι αμερικανικές δικαστικές αρχές θα μπορούν να δεσμεύσουν τα όποια περιουσιακά στοιχεία μέχρι να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τους.

Χαρακτηριστικά, το hedge fund NML υπέβαλε αίτηση στις δικαστικές αρχές της Νεβάδας για να αποκτήσει πρόσβαση στα στοιχεία 123 εταιρειών που βρίσκονται στην κυριότητα επιχειρηματία που διατηρεί φιλικές σχέσεις με την πρόεδρο της Αργεντινής. Εικάζεται πως μέσω των εταιρειών αυτών έχουν «ξεπλυθεί» 65 εκατ. δολάρια. Πληροφορίες της Deutsche Welle αποκάλυψαν ότι το δικαστήριο απεφάνθη πως οι εταιρείες ιδρύθηκαν προφανώς για να υπεξαιρεθούν χρήματα. Απαγόρευσε ωστόσο τη δημοσίευση περισσότερων στοιχείων γύρω από την υπόθεση μέχρι να εκδοθεί νέα σχετική απόφαση, τον Μάρτιο του 2015. «Είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε ο Ρόμπερτ Σαπίρο από το America Task Force Argentina, μια οργάνωση λόμπι του κερδοσκοπικού κεφαλαίου NML.

Προ 13ετίας, οι εταιρείες κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου ΝΜL και Aurelius Capital αγόρασαν ομόλογα από πανικόβλητους επενδυτές σε τιμές που αντιστοιχούσαν στο 15% με 20% της ονομαστικής αξίας τους.

Επικρατούσε μεγάλη αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας, με τις αγορές να αναμένουν από ημέρα σε ημέρα τη χρεοκοπία της Αργεντινής. Λίγα χρόνια μετά τη χρεοκοπία της Αργεντινής, το 93% των ομολογιούχων, δηλαδή η πλειονότητά τους, αποδέχθηκαν «κούρεμα» 70%. Ωστόσο, οι ΝΜL και Aurelius Capital δεν αποδέχτηκαν το «κούρεμα» και επιδιώκουν μέχρι σήμερα την καταβολή της ονομαστικής αξίας των ομολόγων. Υστερα από πολυετή δικαστική διαμάχη στη Νέα Υόρκη, εκεί όπου είχαν εκδοθεί τα επίμαχα ομόλογα λόγω χαμηλότερων επιτοκίων, αποφασίστηκε το 2014 ότι εάν δεν καταβληθούν στα δύο hedge funds τα διεκδικούμενα 1,3 δισ. δολάρια με τόκο, τότε δεν θα αποζημιωθούν οι υπόλοιποι ομολογιούχοι. Ετσι έχουν δεσμευτεί τα χρήματα που κατέθεσε το Μπουένος Αϊρες για την αποζημίωση ομολογιούχων που δέχτηκαν το «κούρεμα» και η Αργεντινή βρίσκεται σε καθεστώς «επιλεκτικής» χρεοκοπίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή