Ασφάλεια στις ΗΠΑ αναζητούν οι επενδυτές

Ασφάλεια στις ΗΠΑ αναζητούν οι επενδυτές

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απογοήτευση των επενδυτών από την οικονομική πραγματικότητα στην Ευρώπη και η αυξανόμενη εμπιστοσύνη τους προς την αμερικανική οικονομία αποτυπώθηκε στη διάρκεια του 2014 μέσω της θεαματικής αύξησης των εισροών σε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF) που έχουν επενδύσει στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους Financial Times.

Οι διεθνείς κεφαλαιακές ροές προς όλα τα ETF με έκθεση στις ΗΠΑ το 2014 ισοδυναμούν σχεδόν με το 50% όλων των αρχικών υπό διαχείριση κεφαλαίων τους και αποτελεί τη μεγαλύτερη εισροή από το 2008, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Markit. «Το δολάριο ενισχύεται, η αμερικανική οικονομία τα πηγαίνει αρκετά καλά, όπως και ο (δείκτης) S&P 500» εξηγεί ο Σάιμον Κόλιν στους F.T. τον λόγο για τον οποίο οι επενδυτές θέλουν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε μετοχές αμερικανικών εταιρειών ή εταιρειών που έχουν μεγάλο μερίδιο αγοράς ή έκθεση στις ΗΠΑ.

Αξίες 2,78 τρισ. δολ.

Τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF) είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης όπως οι μετοχές, ωστόσο επενδύουν σε καλάθια αξιογράφων και οι επενδυτές τα χρησιμοποιούν ως έναν εύκολο τρόπο να στοιχηματίσουν σε ολόκληρες οικονομίες. Τα υπό διαχείριση συνολικά κεφάλαια των ETF έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, για την ακρίβεια κατά 16% στα 2,7 τρισ. δολάρια το 2014, ενώ γενικά τα ETF αποτυπώνουν ικανοποιητικά τις τάσεις που ακολουθούν οι επενδυτές. Ετσι αποτυπώνουν και την αποκλίνουσα πορεία της αμερικανικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η πρώτη αναπτύχθηκε στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2014 με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δέκα χρόνων, ενώ η Ευρώπη αγωνίζεται να αποφύγει την τρίτη ύφεση από το 2009 και μάλιστα συνοδευόμενη από αποπληθωρισμό.

Το κλίμα για την Ευρώπη δεν ήταν τόσο άσχημο στις αρχές του 2014 και αυτό αποτυπώνεται στο γεγονός πως οι οικονομίες της Ηπείρου κατέγραψαν εισροές κεφαλαίων ίσες με το 16% των συνολικών υπό διαχείριση κεφαλαίων των ETF. Ωστόσο, η διαφορά από το 2013 οπότε και οι εισροές είχαν υπερβεί το 100% των υπό διαχείριση κεφαλαίων είναι αποκαλυπτική. Οι εισροές κεφαλαίων σε ευρωπαϊκά ETF «άρχισε να ξεθωριάζει καθώς επιδεινώνονταν οι προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας και εμφανίστηκαν ανησυχίες περί αποπληθωρισμού», σύμφωνα με έκθεση της BlackRock σχετικά με τις ροές κεφαλαίων το 2014.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι σημαντικές εισροές κεφαλαίων καταγράφονται για την Ισπανία και την Ιταλία, ενώ η χώρα με τις δεύτερες μεγαλύτερες εισροές το 2014 ήταν η Ρωσία. Στις αρχές του 2014 το επικρατέστερο σενάριο προέβλεπε ενίσχυση της ανάκαμψης στην Ευρώπη για το 2014. Το κλίμα άρχισε να χαλάει από τις αρχές του δευτέρου τριμήνου και την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία, ενώ επιδεινώθηκε το τρίτο τρίμηνο όταν ήρθε στο προσκήνιο η επιβολή οικονομικών κυρώσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, ενώ αρνητικά συνέβαλε και η εξασθένηση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Η αύξηση των εισροών στην Ισπανία ίσως δικαιολογείται από το γεγονός ότι η ισπανική οικονομία αναπτύχθηκε σχετικά καλά με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Ενας ακόμη κερδισμένος είναι και η Ινδία, όπου οι επενδυτές αποφάσισαν να στοιχηματίσουν στις μεταρρυθμίσεις του νέου πρωθυπουργού Νερέντρα Μόντι.

Εκροές από Γερμανία

Αντιθέτως, τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν στη Γερμανία υπέστησαν μεγάλες εκροές, άνω του 20% των αρχικών κεφαλαίων υπό διαχείριση στις αρχές του 2014. Μια πιθανή εξήγηση για την εξέλιξη είναι ότι οι επενδυτές αποφάσισαν να μεταφέρουν τα χρήματά τους από τις γερμανικές μετοχές και να τα τοποθετήσουν στις πιο ασφαλείς αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρώπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή