Σύντομα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mείωση δημοσιονομικού ελλείμματος στην Πορτογαλία

Στο 4,9% του ΑΕΠ μειώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας το εννεάμηνο, από 5,7% που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Για το σύνολο της χρονιάς η κυβέρνηση προβλέπει ότι το έλλειμμα θα ανέλθει στο 4,8% του ΑΕΠ – δηλαδή θα είναι πάνω από τον στόχο του 4% που είχαν θέσει οι διεθνείς πιστωτές της Λισσαβώνας, λόγω κυρίως της εφαρμογής στη χώρα του νέου τρόπου υπολογισμού των δημοσιονομικών μεγεθών στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ιταλική έξοδος στις αγορές με 10ετή ομόλογα αξίας 3 δισ.

Η Ιταλία εξέδωσε χθες μέσω δημοπρασίας 10ετή κρατικά ομόλογα, αντλώντας από τις αγορές 3 δισ. ευρώ, με μέση απόδοση 1,89%, που αποτελεί ιστορικό χαμηλό και αποτελεί ένδειξη πως η προοπτική περαιτέρω νομισματικής στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προστατεύει τη χώρα από τις πωλήσεις των ελληνικών χρεογράφων, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg. Στη δημοπρασία αντίστοιχων ομολόγων που είχε κάνει η Ιταλία στις 27 Νοεμβρίου, η μέση απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 2,08%. Η απόδοση των 10ετών ιταλικών τίτλων στη δευτερογενή αγορά μειώθηκε το μεσημέρι κατά 6 μονάδες βάσης (0,06%) στο 1,93%.

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η επιβράδυνση της ιταλικής οικονομίας τελείωσε, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, στην εφημερίδα Corriere della Sera. «Επειτα από τριετή ύφεση… η απασχόληση αρχίζει και πάλι να αυξάνεται», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι αυτό θα δώσει ώθηση στην καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη, καθώς και στην ανάπτυξη της τρίτης σε μέγεθος οικονομίας της Ευρωζώνης.

Ερευνα για HSBC

Αίτημα δικαστικής συνδρομής για τον τραπεζικό κολοσσό HSBC διαβίβασε η Λευκωσία στις βρετανικές αρχές, στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγονται για την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας.

Το αίτημα αφορά πτυχές που σχετίζονται με την εξαγορά του ποσοστού που κατείχε η HSBC στη Λαϊκή Τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, οι ανακριτικές αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέβαλαν δεκάδες ερωτήματα για το συγκεκριμένο θέμα.

Μείωση φορολογικού συντελεστή στην Ιαπωνία

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Ιαπωνίας ενέκρινε χθες σχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης. Το σχέδιο προβλέπει τη μείωση του συνολικού πραγματικού φορολογικού συντελεστή κατά 2,51 ποσοστιαίες μονάδες, στο 32,1%, από τον Απρίλιο και στο 31,3% το επόμενο έτος. Ο Αμπε δεσμεύθηκε τον Ιούνιο να μειώσει τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή κάτω από το 30% τα επόμενα έτη για να βοηθήσει στην έξοδο της Ιαπωνίας από τον αποπληθωρισμό, από τον οποίο πλήττεται επί σχεδόν δύο δεκαετίες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή