Επενδυτικές ευκαιρίες στην Κούβα βλέπουν πλέον οι Αμερικανοί

Επενδυτικές ευκαιρίες στην Κούβα βλέπουν πλέον οι Αμερικανοί

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τη συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας που επιτεύχθηκε στις 17 Δεκεμβρίου, δεν αναμένεται η άρση του εμπάργκο από το Κογκρέσο, όπου υπερισχύουν οι Ρεπουμπλικανοί, στο άμεσο μέλλον. Οπότε θα πρέπει να περιμένουν λίγο ακόμα οι επενδυτές που εποφθαλμιούν να αγοράσουν κουβανέζικους τίτλους του Δημοσίου, των κρατικών εταιρειών, των δήμων της χώρας ή ακόμη και τραπεζών έναντι κάποιων σεντς για να επωφεληθούν από μια αναδιάρθρωση χρέους.

Το καθεστώς απαγόρευσης επενδύσεων που ισχύει στην Κούβα εδώ και μία 18ετία παραμένει αμετάβλητο, με τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο να δηλώνει, λίγες ώρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ότι το κόμμα του θα εξαντλήσει «κάθε μέσο» για να μπλοκάρει την αποκατάσταση των σχέσεων με το κομμουνιστικό καθεστώς του νησιού. Επιπροσθέτως, έχει περιοριστεί στο ελάχιστο κάθε επενδυτική δραστηριότητα από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, λόγω του «κυνηγητού» που έχει εξαπολύσει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές εταιρείες που αποδείχθηκε ότι παραβίαζαν τις κυρώσεις των ΗΠΑ εις βάρος της Κούβας. Από το 2010, η διαπραγμάτευση των χρεοκοπημένων ομολόγων της Κούβας κυμαινόταν, κατά μέσον όρο, στα 13 εκατ. δολάρια ανά τρίμηνο ή σε 200.000 δολάρια σε ημερήσια βάση. Είναι μια πτώση της τάξεως του 90% από τον μέσον όρο των 100 εκατ. δολαρίων που είχαν καταγραφεί ανά τρίμηνο το 2009, σύμφωνα με στοιχεία της EMTA που έχει συγκεντρώσει από χρηματοπιστωτικές εταιρείες που δεν υπόκεινται στο ρυθμιστικό πλαίσιο των ΗΠΑ.

Η συμφωνία του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και του Κουβανού ομολόγου του, Ραούλ Κάστρο, θεωρείται θετικό βήμα για την αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών. Αλλά είναι πρώιμο να αναμένει κανείς την αναδιάρθρωση του χρέους της Κούβας ή των τίτλων που είχαν εκδοθεί, π.χ., από την εταιρεία σιδηροδρόμων ή τα εργοστάσια ζάχαρης της χώρας, επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Παρ’ όλα αυτά, όπως υποψιάζεται ο Φίλιπ Μπλάκγουντ της EM Quest, οι τιμές των χρεοκοπημένων ομολόγων μπορεί να ακολουθούν ήδη ανοδική πορεία, αλλά θα αναρριχηθούν σημαντικά μόνον εάν υπάρξει άρση των κυρώσεων από τις ΗΠΑ και η Κούβα επιδιώξει την αναδιάρθρωση του χρέους της.

Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί το ύψος του χρέους της Κούβας. Υπάρχουν 40ετή ομόλογα που εκδόθηκαν το 1937 με επιτόκιο 4,5% και χρέος επί καθεστώτος Φιντέλ Κάστρο, όπως τραπεζικά δάνεια. Αμερικανοί πολίτες και εταιρείες έχουν απαιτήσεις της τάξεως των 1,9 δισ. δολαρίων από την απαλλοτρίωση περιουσιακών τους στοιχείων. Συνολικά, το χρέος της Κούβας υπολογίζεται στα 19 δισ. δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Moody’s που το βαθμολογεί στην τέταρτη χαμηλότερη βαθμίδα, Caa2. Mε βάση τη συμφωνία ανάμεσα στον Ρούλ Κάστρο –αδελφός του επί 49ετία ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία της χώρας το 2008– και τον Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται να λειτουργήσει ξανά η αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα και να δρομολογηθεί η άρση του εμπάργκο, που, όμως, απαιτεί την έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου. Από τον Ψυχρό Πόλεμο είναι η πρώτη φορά που οι ηγέτες των δύο χωρών επικοινωνούν. Η Κούβα δέχτηκε να προχωρήσει σε μια αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων εφόσον δεν μπορεί να στηριχθεί στη μακροχρόνια σύμμαχο Βενεζουέλα λόγω των οικονομικών προβλημάτων της, που εντείνονται από τη μεγάλη πτώση των τιμών πετρελαίου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT