Παγίδες και ευκαιρίες για τους επενδυτές το 2015

Παγίδες και ευκαιρίες για τους επενδυτές το 2015

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διεθνούς κύρους επενδυτικοί σύμβουλοι εκτιμούν πως το 2015 δεν θα μείνει ανεπηρέαστο από τη γεωπολιτική αβεβαιότητα του 2014 και συνιστούν στους πάμπλουτους πελάτες τους να επιλέξουν ανάμεσα σε: μετοχές αμερικανικών εταιρειών στον χρηματοπιστωτικό και τον τεχνολογικό κλάδο, μετοχές εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης εν γένει, μετοχές κινεζικών, ιαπωνικών και ινδικών εταιρειών, μετοχές από τις εταιρείες χωρών στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, καθώς και επιλεγμένες αγορές πιστώσεων. Το 2014 δεν αποδείχθηκε εύκολη χρονιά για τους επενδυτές και τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, σύμφωνα με έρευνα του ομίλου συμβούλων επιχειρήσεων Wealth-X. Η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας ήταν ανομοιογενής, η πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων ακολούθησε αποκλίνουσες πορείες, ενώ οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι επισκίασαν τις απολύτως αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις επιμέρους εθνικές οικονομίες. Οι παράγοντες αυτοί θα εξακολουθήσουν να έχουν αντίκτυπο και την τρέχουσα χρονιά.

Τα επιτόκια είναι χαμηλά και οι αποδόσεις των ασφαλέστερων προϊόντων περιορισμένες. Περιορισμένες διαγράφονται και οι προοπτικές για τις αποδόσεις των πιο ριψοκίνδυνων περιουσιακών στοιχείων, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά η αποτίμησή τους. Οπότε δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στους πλούσιους επενδυτές, οι οποίοι θέλουν να συντηρήσουν αλλά και να αυξήσουν την περιουσία τους. Κατά τον Μαρκ Μακφάρλαντ, ανώτατο οικονομολόγο της μη εισηγμένης τραπέζης Coutts, ενδεδειγμένες επιλογές θα ήταν οι κινεζικές μετοχές, λόγω του ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι ινδικές λόγω της νέας κυβέρνησης και οι ιαπωνικές εξαιτίας της μεγαλύτερης έμφασης στην αύξηση της απόδοσης. Ο ίδιος, όπως επισήμανε στον Wealth-X, δεν συνιστά στους ζάπλουτους πελάτες του να επενδύσουν σε ακίνητα στην Κίνα.

Τις αναδυόμενες αγορές περιουσιακών στοιχείων της νοτιοανατολικής Ασίας, καθώς και τις μετοχές ευρωπαϊκών εταιρειών της περιφέρειας, προτείνει ο Στίβεν Γουίτινγκ, αρμόδιος επενδυτικής στρατηγικής της Citi Private Bank. Επιπλέον, συστήνει τις μετοχές ομίλων υψηλής κεφαλαιοποίησης και ειδικότερα των αμερικανικών, ενώ αποτρέπει τους πελάτες του από τα πάγια εισοδήματα. Επισημαίνει ότι, καθώς η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια, το δολάριο θα ενισχυθεί και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων θα υποχωρήσουν. Ο όμιλός του έχει αυξήσει την έκθεσή του σε πάγια εισοδήματα δολαρίου. Αναφερόμενος στη γενικότερη εικόνα, ο Γουίλεμ Σελς της HSBC Private Bank συνιστά να αποφευχθούν επενδύσεις σε ρευστό, καθώς οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν την πολιτική χαμηλών επιτοκίων εξαιτίας χαμηλού πληθωρισμού. Συστήνει μετοχές από εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης, επιλεγμένες αγορές πιστώσεων, καθώς και ομόλογα μεσαίας χρονικής διάρκειας. Τέλος, ο Σάιμον Σελς της UBS Wealth Management συστήνει στους πελάτες του μετοχές αμερικανικών ομίλων βαριάς βιομηχανίας, υψηλής τεχνολογίας και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, καθώς και αμερικανικές αγορές πιστώσεων με υψηλή απόδοση. Αντιθέτως, ο κ. Σελς συνιστά προσοχή στις αναδυόμενες αγορές, όπου οι επενδυτές πρέπει να φανούν ιδιαίτερα επιλεκτικοί στην Κίνα, τη Βραζιλία και τη Ρωσία. Το δε Μεξικό και η Ινδία, καθώς προσανατολίζονται περισσότερο σε μεταρρυθμίσεις, θα δουν μεγαλύτερες επενδύσεις, οι οποίες και θα στηρίξουν χρηματιστήρια και χρηματαγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή