Mια χρονιά γεμάτη συγκινήσεις

Mια χρονιά γεμάτη συγκινήσεις

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεταβλητότητα θα αποτελεί τη νόρμα των αγορών για το 2015. Θα είναι μια «φυσιολογική» κατάσταση για τις τάσεις.

Αυτό είναι το βασικό θέμα που συζητούν οι ειδικοί, οι ίδιοι που ήταν εύστοχοι στις εκτιμήσεις για τις τάσεις του 2014. Και εάν οι διακυμάνσεις των πρώτων ημερών του νέου έτους αποτελούν σημείο αναφοράς για το υπόλοιπο, τότε οι εκτιμήσεις των αναλυτών ήδη έχουν αρχίσει να επιβεβαιώνονται από τη νέα πραγματικότητα. Στις 8 Ιανουαρίου, οι αγορές παρουσίασαν μεγάλη άνοδο και ο αμερικανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 300 μονάδες, αποτελώντας την τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση με διακυμάνσεις σε τριψήφια στοιχεία. Τα επιτόκια και οι τιμές πετρελαίου παρουσίαζαν ανάλογη κινητικότητα.

Η μεταβλητότητα θα μπορούσε να εκληφθεί ως η νέα εκδοχή μιας παλαιάς κατάστασης στις αγορές, εάν αναλογιστεί κανείς πόσο συχνό φαινόμενο ήταν οι έντονες διακυμάνσεις μέχρι τη σχετική ηρεμία που επικράτησε μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση. «Οι διακυμάνσεις στις αξίες των περιουσιακών στοιχείων θα είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια» σχολιάζει ο Γιούλιαμ Μίλερ, που διευθύνει τη Legg Mason Opportunity Trust. «Κάθε φορά που συντελείται μια διόρθωση των αξιών στις αγορές πανικοβάλλονται όλοι. Θα έλεγα ότι πρόκειται για μια παρατήρηση και όχι μια πρόβλεψη» προσθέτει

ο ίδιος.

Οι επενδυτικές επιλογές θα είναι πολύ πιο δύσκολες μέσα στο 2015, αλλά ο κ. Μίλερ μαζί με άλλους αναλυτές μοιράζονται θετικές προβλέψεις για την αμερικανική οικονομία, με τον χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500 να παρουσιάζει υψηλά μονοψήφια με χαμηλά διψήφια κέρδη έως και 15% εάν δεν υπάρξουν απρόοπτες και δυσάρεστες εξελίξεις. Εάν, δηλαδή, δεν συμβούν κομβικά γεωπολιτικά γεγονότα τότε θα ήταν ανεξήγητες οι όποιες αρνητικές επιδόσεις. Εντονότερες διακυμάνσεις προβλέπονται από την AlphaSimplex Group, μια εταιρεία αναλύσεων που ίδρυσε ο Αντριου Λο, ειδήμων σε θέματα «χρηματοοικονομικής μηχανικής» που διερευνά εάν οι αγορές λειτουργούν ορθολογιστικά.

Το 2014 ήταν, πάντως, δύσκολο έτος για τους «παραδοσιακούς» χρηματιστές μετοχών και ακόμη χειρότερο για τους διαπραγματευτές εταιρικών ή κρατικών ομολόγων. Προ ενός έτους, όλοι ανέμεναν την αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του «γκουρού των ομολόγων» Μπιλ Γκρος που συμβούλεψε τους επενδυτές να μην περιμένουν περισσότερα από «ισχνές αποδόσεις» και να εμμείνουν σε μετρητά και διαθέσιμα χαμηλών αποδόσεων. Ηταν μια ιδιαίτερα ταραχώδεις χρονιά για τον κ. Γκρος, που παραιτήθηκε αιφνιδίως από την PIMCO, όπου υπήρξε συνιδρυτής, και μετακινήθηκε στην Janus Capital Group. Ανάλογες συμβουλές έδωσε και για το 2015. «Να είστε προσεκτικοί και να συμβιβαστείτε με μετριοπαθείς θετικές αποδόσεις για το 2015», αναφέρεται στη μηνιαία έκθεσή του προς τους πελάτες της νέας εταιρείας.

Ο Ντάγκλας Κας, πρόεδρος της Seabreeze Partners Management, ήταν από τους λίγους που είχε προβλέψει πως τα αμερικανικά επιτόκια θα παρέμεναν σε χαμηλά επίπεδα. Φέτος, οι προβλέψεις είναι «διαμετρικά αντίθετες» από τις περυσινές, εκτιμώντας πως θα έρθει «το τέλος των ανοδικών τάσεων που επικρατούν στις τιμές των ομολόγων εδώ και τρεις δεκαετίες». «Τα επιτόκια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού θα κινηθούν αρχικά σε χαμηλότερα επίπεδα, αιφνιδιάζοντας τον κόσμο. Τότε όλοι θα παραιτηθούν από το σενάριο των υψηλότερων επιτοκίων», τονίζει ο κ. Κας. Συμπληρώνει, ωστόσο, πως όταν ο κόσμος συνειδητοποιήσει πως τα μέτρα στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) εφαρμόζονται με καθυστέρηση και είναι, επίσης, λιγότερο γενναιόδωρα απ’ ό,τι αναμενόταν τότε θα αυξηθούν τα ευρωπαϊκά επιτόκια, ακολουθώντας τα αμερικανικά. «Τα επιτόκια στο ιταλικό κρατικό χρέος είναι χαμηλότερα από τα αντίστοιχα των αμερικανικών ομολόγων. Είναι εντελώς παρανοϊκό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή