ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι δεν είπε ο κ. Τσίπρας στην επιστολή του

ti-den-eipe-o-k-tsipras-stin-epistoli-toy-2064333

Αγαπητοί αναγνώστες της Handelsblatt, ήθελα να σας γράψω μερικά πράγματα ακόμα που ξέχασα στην προηγούμενη επιστολή μου. Βλέπετε, με τις εκλογές άλλες φορές ξεχνάω, άλλες φορές μπερδεύω αυτά που πρέπει να λέω στην Ελλάδα με αυτά που πρέπει να λέω στο εξωτερικό.

Σας είπα ότι θα κάνουμε πρωτογενώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Δηλαδή, ότι δεν θα ξοδεύουμε περισσότερα από όσα βγάζουμε. Καλά, κάτι δανεικά που μας δώσατε, σας το έγραψα ήδη, ήταν υπερβολικά πολλά και μας καταδίκασαν σε σκληρή λιτότητα, οπότε μην περιμένετε να κάνουμε και κανονικά πλεονάσματα, για να σας τα ξεπληρώσουμε. Γι’ αυτό και θα κάνουμε στάση πληρωμών, μέχρι να κάνουν όλοι οι Ευρωπαίοι μια διάσκεψη για να μας χαρίσουν τα χρέη, όπως είχαν κάνει κάποτε και στη χώρα σας.

Και πώς θα τους ισοσκελίσουμε τους προϋπολογισμούς; Με σπουδαία αναπτυξιακά μέτρα. Θα επανιδρύσουμε κρατικό αερομεταφορέα, γιατί χωρίς αυτόν μαράζωσε όλη η χώρα και δεν παράγει. Θα διώξουμε τους Κινέζους από τον Πειραιά και θα δώσουμε τη διοίκηση του λιμανιού στους συνδικαλιστές. Θα κρατικοποιήσουμε τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας. Θα αυξήσουμε τη φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων στο 70%, τοποθετώντας συγχρόνως κομματικό επίτροπο στα διοικητικά συμβούλια με δικαίωμα veto. Θα απαγορεύσουμε την έξοδο από τη χώρα όσων επιχειρήσεων και επιχειρηματιών δεν συμφωνούν με τα μέτρα. Θα καταργήσουμε τον all-inclusive τουρισμό και έτσι θα έρχονται όλοι οι ζάπλουτοι στη χώρα μας, που δεν θα χρειάζεται να συναγελάζονται με τα φτωχά ρεμάλια. Θα συλλάβουμε τους εφοπλιστές μέχρι να καταπλεύσουν όλα τα πλοία τους στον Πειραιά, όπου υποχρεωτικά θα νηολογηθούν και εν συνεχεία θα τα αναλάβουν κομματικοί κομισάριοι. Θα μοιράσουμε 12 δισεκατομμύρια ευρώ σε παροχές, που θα σπρώξουν όλους τους Ελληνες σε νέες start-ups. Θα φέρουμε τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, για να τονώσουμε την απασχόληση. Θα τελειώσει η φοροδιαφυγή· θα είναι όλοι τόσο ευτυχισμένοι με τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα πληρώνουν οικειοθελώς τους φόρους τους.

Φυσικά, με τα μέτρα αυτά θα έχουμε τεράστιο πλεόνασμα, γιατί ξέχασα να σας πω ότι θα πάρουμε και τις αποζημιώσεις για τις ζημιές της Κατοχής και το ποσό των κατοχικών δανείων πίσω από τη χώρα σας. Ετσι η γενιά σας θα έχει την τεράστια ηθική ικανοποίηση ότι ξέπλυνε, επιτέλους, το άγος του ναζισμού που ακόμη βαραίνει τη χώρα σας. Και επειδή έχω και καλές σχέσεις με την Εκκλησία της Ελλάδος τώρα τελευταία, θα φροντίσω να γίνει και μια καλή επιμνημόσυνη δέηση, να σχωρεθούν τ’ αποθαμένα σας. Τι άλλο θέλετε;

Τι; Τα χρήματά σας πίσω; Μα σας έγραψα και προχθές: κακώς μας τα δώσατε. Πολλά μας δώσατε, δεν είχατε τι να κάνετε τα χρήματά σας και μας δανείσατε για να μας υποδουλώσετε. Και, τα έχουμε ξαναπεί, όλα αυτά που έλεγαν ότι το έλλειμμα της πατρίδας μου το 2009 είναι τεράστιο, όλα είναι ψέματα. Ο πιο πιστός μου σύμμαχος τους τελευταίους μήνες, ο Πάνος Καμμένος, το έχει καταγγείλει: ότι κάποιοι μαγείρεψαν τα στοιχεία, για να μπορείτε εσείς να μας δανείσετε. Εμείς δεν θέλαμε, εσείς επιμένατε, να το λοιπόν το αποτέλεσμα. Και αν επιμένετε πολύ, θα πρέπει να δεχθείτε και το ολοκληρωτικό μας επιχείρημα: ένας ολόκληρος λαός μάς ψήφισε, για να μη σας πληρώσουμε, επειδή ξέρει πως στην Ελλάδα όποιος φωνάξει πιο δυνατά κερδίζει (μη νομίζετε ότι οι ψεκασμοί σας θα μας κάμψουν το φρόνημα ή θα μας κλείσουν τη φωνή).

Δεν έχετε, λοιπόν, να φοβηθείτε τίποτα από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – αν είστε καλά παιδιά. Διαφορετικά, θα κλείσουμε τη μύτη μας και θα σκάσουμε – και τότε να δούμε ποιος θα σώζει την Ευρωζώνη και ποιος θα αγοράζει Porsche και Mercedes. Αν καταστραφούμε, καταστραφήκατε κι εσείς μαζί μας.

Αυτά για σήμερα,
Αλέξης Τσίπρας εσωτερικού

*Οι κ. Γ. Μπήτρος και Σπ. Παρασκευόπουλος είναι οικονομολόγοι και ο κ. Αν. Αβραντίνης δικηγόρος.