Στο 7,4% επιβράδυνε η κινεζική ανάπτυξη το 2014

Στο 7,4% επιβράδυνε η κινεζική ανάπτυξη το 2014

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων 24 ετών, και συγκεκριμένα στο 7,4%, περιορίστηκε το 2014 η ανάπτυξη της Κίνας παρά τα μέτρα τόνωσης της κινεζικής οικονομίας που έλαβε το Πεκίνο και τόνωσαν την παραγωγή και την κατανάλωση. Η δεύτερη οικονομία στον κόσμο δεν πέτυχε τον στόχο του 7,5% που είχε θέσει για την ανάπτυξη του περασμένου έτους και ήταν ο χαμηλότερος από το 1990, όταν η κινεζική οικονομία είχε πληγεί από τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν αφού κατέπνιξε την εξέγερση στην πλατεία Τιενανμέν. Τώρα ο προβληματισμός των αγορών αφορά το αν θα καταφύγει σε νέες ενέσεις ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα και αν ναι, τι θα σημάνει αυτό για τις προσπάθειες του Πεκίνου να αναμορφώσει την κινεζική οικονομία.

Δεν ήταν πολλοί όσοι περίμεναν πως η Κίνα θα επιτύχει τον στόχο του 7,5%, αλλά η απόδοση της οικονομίας ήταν καλύτερη από όσο έδειχναν τα στοιχεία ορισμένων μηνών που είχαν ενσπείρει ανησυχία για το ενδεχόμενο να οδεύει η κινεζική οικονομία σε μια ανώμαλη προσγείωση. Σχολιάζοντας τη σημαντική επιβράδυνση, το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ξιν Χουά τόνισε πως «έχει λήξει η περίοδος των θεαματικών ρυθμών ανάπτυξης της χώρας, αλλά ας το ξεπεράσουμε καθώς συνεπάγεται και το τέλος της κινεζικής οικονομίας». Οι πολιτικοί ταγοί της Κίνας αναμένεται, πάντως, να επιστρατεύσουν νέα μέτρα μετά τις ήπιες κινήσεις στις οποίες κατέφυγαν στη διάρκεια του 2014, όταν αύξησαν τον αριθμό των αδειών για επενδύσεις αλλά και μείωσαν τα επιτόκια πρώτη φορά μετά δύο χρόνια.

Οικονομικοί αναλυτές υπογραμμίζουν πως αν το Πεκίνο διασφαλίσει μια ομαλή προσγείωση της κινεζικής οικονομίας θα διευκολύνει την παγκόσμια οικονομία να αφήσει πίσω της την κρίση που έπεισε το ΔΝΤ να προχωρήσει σε ραγδαία υποβάθμιση των προβλέψεών του για την παγκόσμια ανάπτυξη. «Πολλές ενδείξεις κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι η κινεζική οικονομία προσαρμόζεται και επιτυγχάνει μια νέα μορφή ισορροπίας», σχολιάζει ο Τζιμ Ο’ Νιλ, πρώην οικονομολόγος της Goldman Sachs που έγινε γνωστός βαφτίζοντας BRIC τις σημαντικότερες αναδυόμενες οικονομίες. Ο ίδιος προσθέτει ότι «ακόμη και οι οριακές εξελίξεις στην Κίνα αποτελούν θέματα πρώτης γραμμής για την παγκόσμια οικονομία, γι’ αυτό και κάθε ένδειξη πως η Κίνα οδεύει στη σωστή κατεύθυνση θα βοηθήσει πάρα πολύ».

Σε ό,τι αφορά τη σταδιακή προσαρμογή που φαίνεται να έχει επιτύχει η οικονομική δομή της Κίνας, αντανακλάται στην εγχώρια κατανάλωση, που στη διάρκεια του 2014 αντιπροσώπευε το 51,2% της ανάπτυξης, καταγράφοντας αύξηση 3% σε σύγκριση με τα αντίστοιχο ποσοστό του 2013. Παράλληλα, ο τομέας των υπηρεσιών αντιπροσώπευε το 48,2% της οικονομίας καταγράφοντας αύξηση 1,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσοστό του 2013. Η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε, άλλωστε, χάρη στη διεθνή ζήτηση καταγράφοντας τον Δεκέμβριο αύξηση 7,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Το ίδιο διάστημα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 11,9%. Υπό την ηγεσία του Σι Τζινπίνγκ, το Πεκίνο προωθεί μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση ενός νέου οικονομικού μοντέλου που εισέρχεται στη φάση μιας «νέας κανονικότητας», που θα χαρακτηρίζεται από χαμηλότερους και πιο βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή