Πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 1,1 τρισ.

Πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 1,1 τρισ.

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έπειτα από χρόνια δισταγμών αποφάσισε χθες να ανακοινώσει τεράστιο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων συνολικού ύψους τουλάχιστον 1,1 τρισ. ευρώ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016 ή σχεδόν 60 δισ. ευρώ το μήνα. Η απόφαση της ΕΚΤ να περάσει τον Ρουβίκωνα της (ευρωπαϊκής) νομισματικής πολιτικής με στόχο να ενισχύσει τον πληθωρισμό και τη χειμαζόμενη ευρωπαϊκή οικονομία ενθουσίασε τις αγορές. Μοναδικό μελανό σημείο του γενναίου σχεδίου του Μάριο Ντράγκι θεωρείται η απόφαση να μεταθέσει τον κίνδυνο από τις αγορές ομολόγων στις εθνικές τράπεζες, οι οποίες θα πραγματοποιήσουν την πλειονότητα των αγορών.

Οι αγορές των κρατικών ομολόγων θα αρχίσουν τον Μάρτιο με ρυθμό 60 δισ. ευρώ τον μήνα και θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016, ανακοίνωσε χθες ο Μάριο Ντράγκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η δέσμευση του κ. Ντράγκι να συνεχίσει τις αγορές μέχρι να υπάρξει σταθερή άνοδος του πληθωρισμού προς τον επίσημο στόχο του 2%. Ουσιαστικά η ΕΚΤ έθεσε ένα κατώτατο όριο αγορών κρατικών ομολόγων, καλυμμένων ομολόγων και τιτλοποιημένων δανείων ύψους 1,1 τρισ. ευρώ και παράλληλα έδωσε ανοιχτή δέσμευση για συνέχισή τους για όσο χρειαστεί.

Ο κ. Ντράγκι διευκρίνισε ότι θα υπάρξει πλήρης διαμοιρασμός κινδύνου από την ΕΚΤ όσον αφορά τις αγορές ομολόγων που έχουν εκδώσει ευρωπαϊκοί θεσμικοί οργανισμοί. Αντιθέτως, το ρίσκο που θα μπορούσε να προκύψει από τις αγορές κρατικών ομολόγων θα το επωμιστούν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες, κάθε μία εκ των οποίων θα αγοράζει τα ομόλογα του «δικού» της κράτους. Πρόκειται για παραχώρηση που έγινε ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις της Γερμανίας σχετικά με τις αγορές ομολόγων τις οποίες θεωρούν καλυμμένη χρηματοδότηση των κυβερνήσεων από την ΕΚΤ. Υπολογίζεται ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει λιγότερο από το 10% των διαθέσιμων κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με τον Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγο της Berenberg Bank.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά δεν υπάρχει διαμοιρασμός κινδύνου στην ΕΚΤ, συνεπώς για πρώτη φορά η κεντρική τράπεζα αποδέχεται τη διάσπαση της νομισματικής της πολιτικής, προηγούμενο που θα μπορούσε να πλήξει την εμπιστοσύνη στην ενότητα της Ευρωζώνης. Το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε σαφώς εξέπληξε τις αγορές, που περίμεναν αγορές ύψους περίπου 600 δισ. ευρώ. Ισως είναι η πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης στα τέλη του 2009 που η ΕΚΤ κινείται επιθετικότερα απ’ όσο περίμεναν οι αγορές στην προσπάθειά της να ενισχύσει μια οικονομία που απειλείται από πολύ χαμηλό πληθωρισμό και αναιμική ανάπτυξη. «Αυτό που μπορεί να κάνει η νομισματική πολιτική είναι να δημιουργήσει τη βάση για ανάπτυξη. Ομως, για να συνεχιστεί η ανάπτυξη χρειάζεται να υπάρξουν επενδύσεις. Για να υπάρξουν επενδύσεις χρειάζεται εμπιστοσύνη και για να υπάρξει εμπιστοσύνη χρειάζονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», τόνισε χθες ο κ. Ντράγκι.

Η απόφαση για την ποσοτική χαλάρωση ελήφθη με μεγάλη πλειοψηφία, είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, ο οποίος απέρριψε ως αβάσιμες τις ανησυχίες για τον μη διαμοιρασμό κινδύνου. Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν, το ευρώ εξασθένησε έναντι του δολαρίου και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενισχύθηκαν σημαντικά, σημάδια όλα ότι οι αγορές ικανοποιήθηκαν από το σχέδιο της ΕΚΤ. Το ευρώ υποχώρησε στο 1,1404 έναντι του δολαρίου δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2003, οι αποδόσεις των γερμανικών, ισπανικών και ιταλικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν σε νέο επίπεδο-ρεκόρ και ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst ενισχύθηκε σε υψηλό επτά ετών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT