ΗΠΑ: θεαματική μείωση ελλείμματος του προϋπολογισμού

ΗΠΑ: θεαματική μείωση ελλείμματος του προϋπολογισμού

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το έλλειμμα του αμερικανικού προϋπολογισμού θα μειωθεί κατά το τρέχον δημοσιονομικό έτος στα 468 δισ. δολάρια, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με προβλέψεις του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (Congressional Budget Office, CBO).

Το έλλειμμα -που ανερχόταν σε πάνω από 1 τρισ. δολάρια στην πρώτη τετραετία του Ομπάμα και στα 483 δισ. δολάρια το 2014- θα μείνει σε γενικές γραμμές στα ίδια επίπεδα το 2016 και στη συνέχεια θα αρχίσει να αυξάνεται, λόγω των αυξανόμενων δαπανών για την εξυπηρέτηση του χρέους και την πληρωμή συντάξεων, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού.

Οι εκτιμήσεις του CBO δίνουν το εναρκτήριο λάκτισμα για τη συζήτηση που θα ακολουθήσει στην Ουάσιγκτον για τον προϋπολογισμό, η οποία αναμένεται να είναι σκληρή. Οι Ρεπουμπλικανοί, που ελέγχουν σήμερα το Κογκρέσο, επιδιώκουν την εξάλειψη των ελλειμμάτων σε μία 10ετία, με  περικοπές  στα προγράμματα κοινωνικής προστασίας, παράλληλα με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών.  Ο  πρόεδρος  Ομπάμα  και οι Δημοκρατικοί έχουν προτείνει πρόσθετες δαπάνες για την παιδεία και τις υποδομές καθώς και φορολογικές ελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη των Αμερικανών, θέτοντας την ατζέντα για τις προεδρικές εκλογές του 2016. Ο Ομπάμα θα παρουσιάσει το σχέδιό του για τον προϋπολογισμό του 2016 στις 2 Φεβρουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή