Ιστορικά χαμηλό κόστος δανεισμού για την Ιταλία

Ιστορικά χαμηλό κόστος δανεισμού για την Ιταλία

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η δημοπρασία 5ετών και 10ετών ομολόγων του ιταλικού Δημοσίου, οδηγώντας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τις αποδόσεις των αντίστοιχων τίτλων στη δευτερογενή αγορά. Η μεγάλη ανταπόκριση των επενδυτών στη δημοπρασία, η οποία ξεπέρασε τα 8 δισ. ευρώ, αποδίδεται στα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με αγορές τίτλων 60 δισ. ευρώ ανά μήνα που θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο, θέτοντας ως προτεραιότητα τις αγορές κρατικών ομολόγων.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας κατάφερε χθες να αντλήσει συνολικά 8,25 δισ. ευρώ, φθάνοντας τον υψηλότερο στόχο από το φάσμα διακύμανσης που είχε ορίσει η κυβέρνηση.Το επιτόκιο από την έκδοση του 10ετούς ομολόγου περιορίστηκε στο 1,62%, ήταν δηλαδή αρκετά χαμηλότερο από το 1,89% που είχε παρουσιαστεί σε αντίστοιχη δημοπρασία τον περασμένο Δεκέμβριο. Παράλληλα, το επιτόκιο από την έκδοση του 5ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 0,89% από το 0,98% που πληρώθηκε ένα μήνα πριν.

Η προσφορά και για τους δύο τίτλους είναι 1,4 φορές μεγαλύτερη από τη ζήτηση. Στη δευτερογενή αγορά, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων κυμάνθηκαν στο 1,678% και των 5ετών στο 0,881%.

Η υποχώρηση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα παρατηρείται από τότε που δημιουργήθηκαν προσδοκίες για την εφαρμογή μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ.

Το πρόγραμμα αγοράς τίτλων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2016. Οικονομικοί αναλυτές παρατηρούν, μάλιστα, πως οι κίνδυνοι μετάδοσης του ελληνικού προβλήματος στις αγορές των υπόλοιπων κρατών-μελών της Ευρωζώνης είναι περιορισμένοι λόγω του διχτυού προστασίας που προσφέρει το πρόγραμμα αγορών κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ. Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν πως οι μηνιαίες αγορές μπορεί να κυμανθούν στα 45 με 50 δισ. ευρώ από τα 60 δισ. ευρώ που είναι τα συνολικά μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης.

Σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, πάντως, κυμαίνονται οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και σε άλλες οικονομίες σαν τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία λόγω των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων που ισχύουν, επίσης, στην Ευρωζώνη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις όπως της Γερμανίας ή της Ελβετίας, οι επενδυτές επιλέγουν να πληρώνουν το «προνόμιο» να αγοράσουν τους τίτλους αυτούς σε ένα ευρύτερο περιβάλλον αβεβαιότητας και μεταβλητότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή