ΔΝΤ: Η χαλάρωση απειλεί την Πορτογαλία

ΔΝΤ: Η χαλάρωση απειλεί την Πορτογαλία

39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ΔΝΤ διεξήγαγε τον πρώτο έλεγχο μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου της Πορτογαλίας. Η οικονομία εκτιμάται πως αναπτύχθηκε κατά 0,8% το 2014. Με τη βοήθεια των αυξημένων εσόδων αντισταθμίστηκαν δυσμενείς παράγοντες, αναφέρει στην έκθεσή του ο οργανισμός, και ο στόχος του ελλείμματος του 2014 για 3,9% του ΑΕΠ φαίνεται εφικτός.

Το 2015 αναμένεται ανάπτυξη 1,2% και αύξηση επενδύσεων. Ωστόσο, η δραστική πτώση των τιμών του πετρελαίου και οι εγγενείς αδυναμίες, όπως το υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, καθιστούν ευάλωτη την πορτογαλική οικονομία σε εσωτερικά και εξωτερικά σοκ. Παρά τη σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή που επέτυχε, η χώρα αντιμετωπίζει προκλήσεις. Το ΔΝΤ τής επέστησε την προσοχή στην επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων και ζήτησε αναζωογόνησή τους με κατεύθυνση τις εξαγωγές και τις επενδύσεις, καθώς και τη συνέχιση της πορείας δημοσιονομικής πειθαρχίας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή