30ετές ομόλογο από Ιρλανδία, ιστορικό χαμηλό γερμανικού 10ετούς

30ετές ομόλογο από Ιρλανδία, ιστορικό χαμηλό γερμανικού 10ετούς

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ναδίρ οδηγούνται οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων τόσο στην περιφέρεια όσο και στον πυρήνα της Ευρωζώνης. Μεγάλη αισιοδοξία για την προοπτική της ιρλανδικής οικονομίας αποπνέει η χθεσινή δημοπρασία 30ετών ομολόγων που στέφθηκε με επιτυχία. Για πρώτη φορά στην οικονομική ιστορία της χώρας και ένα χρόνο αφού εξήλθε από το μνημόνιο η χώρα, το Δουβλίνο άντλησε 4 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2,1% από την έκδοση 30ετών ομολόγων. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Γερμανίας, παράλληλα, έφθασαν χθες στο 0,31%, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα ακόμη και από το 0,34% των αντίστοιχων ιαπωνικών τίτλων.

Η ζήτηση για τα 30ετή ομολόγα της Ιρλανδίας εκτοξεύθηκε στα 11,2 δισ. ευρώ, με την κυβέρνηση να αξιοποιεί στο έπακρο τις ευνοϊκές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στις αγορές κρατικού χρέους της Ευρωζώνης λόγω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που εξήγγειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, τον Ιανουάριο σε ένα γενικότερο κλίμα αποστροφής επενδυτικού κινδύνου. Ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από μακροπρόθεσμους επενδυτές όπως συνταξιοδοτικά ταμεία και ομίλους ασφαλειών ζωής από τη Βρετανία και την υπόλοιπη Ευρώπη. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε σε επίπεδα κάτω από το 2,1%, δηλαδή αρκετά χαμηλότερα από το 3,2% που είχε παρουσιαστεί σε αντίστοιχη δημοπρασία του ιταλικού Δημοσίου τον προηγούμενο μήνα. Το κόστος δανεισμού για την Ιρλανδία έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό εάν αναλογιστεί κανείς ότι είχε αντλήσει 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 1,8% από την έκδοση διετών ομολόγων τον Ιούλιο του 2012.

Το κλίμα αβεβαιότητας που έχει διαμορφωθεί με επίκεντρο την Ελλάδα, αναμφισβήτητα, ωθεί τους επενδυτές στα γερμανικά ομόλογα, οδηγώντας το κόστος δανεισμού της ισχυρότερης οικονομίας στην Ευρωζώνη από το ένα ιστορικό χαμηλό στο άλλο. Από το 2011, το 10ετές κόστος της χώρας έχει υποχωρήσει κατά περισσότερο από 3%, ένα «σύμπτωμα» που προμηνύει αποπληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Σε κάθε περίπτωση, η μεγάλη ζήτηση για τίτλους μεγάλης διάρκειας αποδίδεται και στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το οποίο θα ξεκινήσει τον Μάρτιο και περιλαμβάνει αγορές κρατικών ομολόγων έως και 30ετούς διάρκειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή