Ανάπτυξη 1,3% με αρνητικό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη το 2015 αναμένει η Κομισιόν

Ανάπτυξη 1,3% με αρνητικό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη το 2015 αναμένει η Κομισιόν

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρή επιτάχυνση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη φέτος και το 2016 προέβλεψε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναθεωρώντας προς το καλύτερο τις προβλέψεις για το ΑΕΠ. Ωστόσο ο πληθωρισμός προβλέπεται να είναι αρνητικός το 2015 και μόλις 1,3% το 2016, ενώ η ανεργία θα μειωθεί με πολύ αργό ρυθμό. Ισως να πρέπει να θεωρηθεί επιτυχία ότι για πρώτη φορά μετά πολλά χρόνια ούτε ένα μέλος της Ευρωζώνης δεν προβλέπεται να έχει ύφεση.

Η Κομισιόν αναθεώρησε στο 1,3% τον ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης για φέτος, από 1,1% που προέβλεπε τον Νοέμβριο, ενώ η πρόβλεψη για το 2016 διαμορφώνεται πλέον στο 1,9% από 1,7% τον Νοέμβριο. Η Κομισιόν απέδωσε τη βελτίωση της αναπτυξιακής προοπτικής στην κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου, στην εξασθένηση του ευρώ και στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε τον Ιανουάριο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Από τις μεγάλες οικονομίες ξεχωρίζει η πρόβλεψη για ανάπτυξη της ισπανικής κατά 2,3% το 2015 και 2,5% το 2016, αλλά και η πρόβλεψη για ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας κατά 1,5% φέτος και κατά 2% του χρόνου. Στην περίπτωση της Ιταλίας, το θετικό γεγονός είναι ότι προβλέπεται ανάπτυξη το 2015 μετά τρία χρόνια ύφεσης. Ωστόσο ο ρυθμός ανάπτυξης 0,6% μόνο απογοητευτικός μπορεί να χαρακτηριστεί.

Σε ελαφρώς καλύτερη θέση προβλέπεται να βρεθεί η Γαλλία, η οποία θα αναπτυχθεί κατά 1% το 2015 και κατά 1,8% το 2016. Πέρυσι η ανάπτυξη διαμορφώθηκε μόλις στο 0,8% του ΑΕΠ. Ωστόσο, η Κομισιόν προειδοποιεί ότι το γαλλικό δημοσιονομικό έλλειμμα δεν πρόκειται να μειωθεί παρά ελάχιστα στο 4,1% το 2016, δηλαδή θα παραμένει πολύ επάνω από το όριο του 3% του ΑΕΠ. Υποτίθεται ότι η Γαλλία θα περιόριζε το έλλειμμά της κάτω από το 3% στο τέλος του 2015, ημερομηνία που το Παρίσι μετέθεσε μονομερώς στο τέλος του 2017. Η Κομισιόν αύξησε χθες την πίεση προς το Παρίσι ώστε να πάρει πρόσθετα μέτρα λιτότητας και να ανακοινώσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε χθες ότι η Επιτροπή θα ανακοινώσει στις 27 Φεβρουαρίου εάν επαρκούν οι προσπάθειες που καταβάλλει προκειμένου να μη θεωρηθεί ότι παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες. Θεωρητικά η Κομισιόν μπορεί να επιβάλει πρόστιμο ύψους 4,4 δισ. ευρώ στη γαλλική κυβέρνηση εάν κρίνει ότι δεν έλαβε τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα. Πλέον το βασικό μέγεθος με το οποίο η Κομισιόν αξιολογεί τη δημοσιονομική προσπάθεια κάθε χώρας είναι το διαρθρωτικό έλλειμμα (σ.σ. δεν περιλαμβάνει τις επιπτώσεις του οικονομικού κύκλου και εφάπαξ μέτρα), που σύμφωνα με τους κανόνες πρέπει να μειώνεται κατά 0,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο μέχρι να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός. Ωστόσο η Κομισιόν υπολογίζει ότι το γαλλικό διαρθρωτικό έλλειμμα θα μειωθεί μόλις κατά 0,3% του ΑΕΠ φέτος και ότι θα αυξηθεί κατά 0,4% το 2016. «Υπολογίζουμε ότι θα χρειαστούν συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να γεφυρωθεί αυτό το κενό… της τάξεως του 0,3%-0,5%, οπότε θα πρέπει να καταβληθεί επιπλέον προσπάθεια», δήλωσε χθες ο κ. Μοσκοβισί.

Οι χώρες που εφάρμοσαν τα προηγούμενα χρόνια πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής προβλέπεται να αναπτυχθούν με ρυθμό υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ωστόσο η ανεργία και το δημόσιο χρέος παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η Ιρλανδία προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 3,5% και 3,6% το διάστημα 2015-2016 ενώ στην Πορτογαλία η ανάπτυξη θα σταθεροποιηθεί στο 1,6%-1,7%. Η δε Κύπρος, που εγκαινίασε την είσοδό της στο Μνημόνιο με την απαράδεκτη απόφαση του Eurogroup για «κούρεμα» των καταθέσεων, προβλέπεται να αναπτυχθεί, για πρώτη φορά φέτος, με ρυθμό 0,4%, και με 1,6% το 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή