Ντιλ 16,7 δισ. ευρώ στις τηλεπικοινωνίες

Ντιλ 16,7 δισ. ευρώ στις τηλεπικοινωνίες

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από κάποια ακινησία στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο διεθνώς, χθες ανακοινώθηκε μία μεγάλη συμφωνία μεταξύ δύο ευρωπαϊκών κολοσσών. Η Β.Τ. (η γνωστή στο παρελθόν ως British Telecom) οριστικοποίησε την εξαγορά της E.E. από τη γερμανική Deutsche Telekom και τη γαλλικών συμφερόντων Orange αντί 12,5 δισ. στερλινών (16,7 δισ. ευρώ). Η Ε.Ε. αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στη Βρετανία και οι αποκλειστικές συζητήσεις για την απόκτησή της διήρκεσαν αρκετές εβδομάδες, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Η χρηματοδότηση της εξαγοράς της Ε.Ε. θα γίνει με δύο τρόπους, αφενός την πώληση μετοχών 1 δισ. στερλινών (1,33 δισ. ευρώ) αφετέρου με τον δανεισμό. Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως η πρώτη αντίδραση της αγοράς υπήρξε θετική. Η τιμή της μετοχής της Β.Τ. μετά την ανακοίνωση της επιχειρηματικής συμφωνίας ενισχύθηκε σχεδόν 5% στις 0,433 πένες (0,579 ευρώ). Η επόμενη ημέρα θα βρει την Deutsche Telekom να ελέγχει το 12% της Β.Τ., οπότε θα αναδειχθεί πλέον στη μεγαλύτερή της μέτοχο.

Επιπλέον, θα εξασφαλίσει μία θέση στο διοικητικό της συμβούλιο ο διευθύνων σύμβουλός της, Τιμ Χέτγκες. Η δε Οrange θα έχει ένα μερίδιο της τάξεως του 4%, αλλά θα αποζημιωθεί κυρίως με ρευστό. Το ποσόν των 12,5 δισ. στερλινών, κατά την Β.Τ., ισοδυναμεί με το εξαπλάσιο των κερδών της Ε.Ε. σε ρευστό, αφότου αφαιρεθεί η εξοικονόμηση δαπανών. Το νέο περιουσιακό στοιχείο για την Β.Τ. σημαίνει ότι επανακάμπτει στην αγορά κινητής τηλεφωνίας πρώτη φορά μετά την αυτονόμηση της μονάδας της Ο2 το 2001. Η Ο2 αργότερα εξαγοράστηκε από τον ισπανικό τηλεπικοινωνιακό κολοσσό της Telefonica.

Bέβαια, όπως αναφέρουν αναλυτές των τηλεπικοινωνιών, η εξαγορά απλώς σηματοδοτεί την απαρχή μιας δύσκολης διαδικασίας για τη σύνδεση και τον συντονισμό των δραστηριοτήτων Β.Τ. και Ε.Ε., με απώτερο σκοπό να εξοικονομηθούν 3 δισ. στερλίνες (4 δισ. ευρώ, όπως προβλέπεται. Επιπλέον, οι δύο εταιρείες θα πρέπει να συζητήσουν και τυχόν εμπόδια σε επίπεδο λειτουργίας ανταγωνισμού, τα οποία πιθανώς να προκύψουν. Υπενθυμίζεται πως η Ε.Ε. διαθέτει στη Βρετανία τη μεγαλύτερη συνδρομητική βάση με 24 εκατομμύρια χρήστες, τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο φάσμα, που χρησιμοποιείται για υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και το πιο ανεπτυγμένο δίκτυο 4ης γενιάς (4G).

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή