Ο λόρδος που εξέθεσε την Τράπεζα της Αγγλίας

Ο λόρδος που εξέθεσε την Τράπεζα της Αγγλίας

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν φθάνει που η Τράπεζα της Αγγλίας, ειδικότερα η αρμόδια αρχή για την εποπτεία των αγορών νομισμάτων, αγνόησε σαφείς ενδείξεις για χειραγώγηση συναλλάγματος επί μία ολόκληρη εξαετία. Αυτό που, πραγματικά, είναι εξοργιστικό είναι ότι τα ευρήματα της έρευνας, που τελικά έγινε γι’ αυτές τις καταχρήσεις, είναι επιπόλαια, γελοιοποιώντας αυτούς που υπέστησαν ζημία από ένα ακόμη διεθνές σκάνδαλο στον σύγχρονο χρηματοοικονομικό κόσμο.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανέθεσε την αποπεράτωση μιας οκτάμηνης έρευνας με αντικείμενο τον εξονυχιστικό έλεγχο 1,8 εκατ. εγγράφων και 87.000 τηλεφωνικών συνδιαλέξεων στον λόρδο Αντονι Γκράμπινερ. Η έρευνα κόστισε 2,93 εκατ. στερλίνες, ονομάστηκε έκθεση Γκράμπινερ και δημοσιεύτηκε στις 12 Νοεμβρίου. Κατόπιν τούτου ανακοινώθηκαν πρόστιμα 4,3 δισ. στερλινών σε έξι τράπεζες με την κατηγορία της συνωμοσίας για τη χειραγώγηση των αγορών ισοτιμιών.

Ωστόσο η αρμόδια επιτροπή του βρετανικού Κοινοβουλίου αμφισβήτησε την αξιοπιστία της έρευνας του λόρδου Γκράμπινερ. Σε ακρόαση που πραγματοποιήθηκε μετά την έκθεση, μέλος της επιτροπής και πρώην χρηματιστής τον περιέγραψε ως τον «χειρότερο μάρτυρα στην ιστορία». Προ δύο εβδομάδων, η επιτροπή πραγματοποίησε νέα τηλεοπτική ακρόαση για την έκθεση Γκράμπινερ. Κατέστη σαφές ότι ο λόρδος δεν μπορούσε να ξεχωρίσει τη λειτουργία των dealing rooms που διαθέτουν σήμερα οι περισσότερες επενδυτικές τράπεζες από τον παλαιότερο τρόπο λειτουργίας του χρηματιστηρίου. Στην ερώτηση εάν ζήτησε την άποψη κάποιου εξειδικευμένου χρηματιστή για τον σύγχρονο τρόπο λειτουργίας των αγορών, απάντησε πως «είχε στη διάθεσή του έναν ειδικό». Είναι κρίμα, ωστόσο, που ο λόρδος Γκράμπινερ συναντήθηκε με αυτόν τον ειδικό μόνο μια φορά. «Ηταν αρκετό για να κάνω τη δουλειά μου σωστά».

Η κοινοβουλευτική επιτροπή έθεσε στη συνέχεια μια σειρά ερωτήσεων για το ποιος τελικά ανέλαβε την έκθεση, ο λόρδος Γκράμπινερ είπε ότι τον βοήθησε ένας υφιστάμενός του. Δεν μπορούσε, ωστόσο, να δώσει ακριβή εικόνα όσον αφορά τις ώρες που απαιτήθηκαν για την ολοκλήρωση της έκθεσης. «Δεν έχω την παραμικρή ιδέα» απάντησε. Αποκαλύφθηκε ότι το συνολικό ποσό που εισέπραξε ήταν 401.000 στερλίνες, «σχετικά χαμηλό ποσό», όπως το χαρακτήρισε. Πάνω από 107.000 στερλίνες έλαβε ο υφιστάμενός του. Αρκετά από τα 2,93 εκατ. στερλίνες φαίνεται να απορροφήθηκαν από δικηγορικά έξοδα. Τελικά όμως δημιουργείται η εντύπωση ότι η έκθεση Γκράμπινερ ήταν ατελής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή