Θα αντέξει ή όχι η Ρωσία ακόμη δύο χρόνια κυρώσεων;

Θα αντέξει ή όχι η Ρωσία ακόμη δύο χρόνια κυρώσεων;

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας έχουν συνδυασθεί με την πτώση της τιμής του πετρελαίου. Ισως, όμως, η Μόσχα διαθέτει αρκετά γεμάτα ταμεία, ώστε να αντέξει για δύο χρόνια χωρίς να αλλάξει στάση. Στην επικείμενη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών θα επανεξετασθούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία μετά την προσάρτιση της Κριμαίας. Αρχικά, αυτές περιορίστηκαν σε οικονομικούς και ταξιδιωτικούς περιορισμούς για άτομα από το περιβάλλον του Ρώσου προέδρου, αλλά στη συνέχεια απέκλεισαν τη Ρωσία από τις χρηματαγορές της Δύσης.

Σαφώς έπληξαν τη Ρωσία σε συνδυασμό με την κατάρρευση του πετρελαίου. Ο αντίκτυπος υπήρξε πολύ ισχυρότερος από τα αντίποινα της Ρωσίας, που σταμάτησε να εισάγει ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα και ακύρωσε τον αγωγό South Stream. Πολλοί αμφισβητούν την άποψη του Αμερικανού προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα, πως η οικονομία της Ρωσίας κλυδωνίζεται, καθώς μια ανεργία 5% και ένα εξωτερικό χρέος 30% του ΑΕΠ θα έκανε τους περισσότερους Ευρωπαίους ηγέτες να ζηλέψουν. Εχει, όμως, φθαρεί.

Το ΑΕΠ της Ρωσίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά περισσότερο από 5% μέσα στο έτος, καθώς ο πληθωρισμός έχει ήδη φθάσει σε διψήφια ποσοστά ενώ στερεύει η χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία της Thomson Reuters, από τον Μάρτιο οι ρωσικές εταιρείες έχουν προχωρήσει σε οκτώ εκδόσεις ομολόγων σε ξένο νόμισμα και τον Νοέμβριο δεν έχουν εκδώσει καθόλου χρέος. «Οι ιθύνοντες που επινόησαν τις οικονομικές κυρώσεις μπορούν να είναι ικανοποιημένοι, καθώς επέτυχαν τον στόχο τους, αν αυτός ήταν να πληγεί η ρωσική οικονομία» τονίζει ο Κρίστοφερ Γκρανβίλ, γενικός διευθυντής της συμβουλευτικής Trusted Sources του Λονδίνου, που όμως θυμίζει ότι «η συλλογιστική των κυρώσεων ήταν να εξωθήσει την κυβέρνηση Πούτιν σε επανεξέταση της στρατητικής του στο θέμα της Ουκρανίας».

Τον Δεκέμβριο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως ίσως η ρωσική οικονομία να αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα επί δύο έτη, στη χειρότερη περίπτωση. Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν πως το 70% των Ρώσων είναι υπέρ της πολιτικής της κυβέρνησης και πιστεύει πως πρέπει να συνεχισθεί παρά τις κυρώσεις, μολονότι κάποιοι από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι έχουν πληγεί από αυτές. Αξιωματούχοι της Ε.Ε. δήλωσαν προ ημερών ότι η Σύνοδος Κορυφής θα εξετάσει μια παράταση των υφιστάμενων κυρώσεων και ενδεχομένως την επέκτασή τους, ώστε να τεθούν περιορισμοί στην κατοχή ρωσικών κρατικών ομολόγων.

Μπορεί, μεν, να σφίξουν τη θηλειά σε αυτόν τον τομέα, αν και πολλοί πιστεύουν πως οποιαδήποτε απόφαση θα αναβληθεί μέχρι το καλοκαίρι, αλλά οι αναλυτές εκτιμούν πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δύσκολα θα αποφασίσουν να επιστρατεύσουν το πυρηνικό όπλο τους: να εμποδίσουν τη Ρωσία να κάνει χρήση του συστήματος διεθνών πληρωμών SWIFT. Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πελάτης τού εν λόγω συστήματος μετά τις ΗΠΑ και οι Ρώσοι τραπεζίτες έχουν δηλώσει πως κάτι τέτοιο «θα σήμαινε πόλεμο». Θα μπορούσε να προκαλέσει πτωχεύσεις που θα πλήξουν ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει πρόβλημα στο παγκόσμιο σύστημα SWIFT και εκδίκηση από πλευράς της Ρωσίας. Η προτεραιότητα της Μόσχας, φέτος, είναι να σταθεροποιήσει τον προϋπολογισμό και το ρούβλι προτού καλλιεργηθούν στους ανθρώπους φόβοι για εκτίναξη του πληθωρισμού.

Κατά συνέπεια, οι αναλυτές θεωρούν υπερβολικές, επί του παρόντος, τις φήμες πως το Κρεμλίνο θα εξαναγκάσει επιχειρήσεις να κηρύξουν στάση πληρωμών για να πλήξει τη Δύση. Μέσα στο 2014 μειώθηκαν κατά σχεδόν 25% τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Ρωσίας, ύψους 388 δισ. δολαρίων, εν μέρει και εξαιτίας των κεφαλαίων που επιστρατεύθηκαν για να στηρίξουν το ρούβλι. Κάποιοι πιστεύουν πως αν αφαιρεθούν τα κεφάλαια που διατηρεί η κυβέρνηση για τις κακές ημέρες, καθώς και ο χρυσός και τα δικαιώματα της Ρωσίας στα κεφάλαια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), τότε τα διαθέσιμα της χώρας περιορίζονται σε επίπεδα κάτω από τα 200 δισ. δολάρια.

Ωστόσο, μια ανάκαμψη του πετρελαίου σε επίπεδα κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι θα μπορούσε να αλλάξει την εικόνα. Η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, δήλωσε την Τρίτη πως η πτώση της τιμής του πετρελαίου έχει κοστίσει στη Ρωσία περίπου 160 δισ. δολάρια σε διαφυγόντα κέρδη. Επιπλέον, το προβλεπόμενο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών, ύψους 50 έως 60 δισ. δολαρίων, θα εξακολουθήσει να καλύπτει τα κενά. Επομένως, δύο ακόμη χρόνια κυρώσεων μπορεί να είναι σκληρά για τη Ρωσία, αλλά δεν είναι αδύνατον να τα αντέξει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή