Νόμιμη πλέον η επινοικίαση κατοικιών στο Λονδίνο

Νόμιμη πλέον η επινοικίαση κατοικιών στο Λονδίνο

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι Λονδρέζοι θα μπορούν να προσφέρουν νόμιμα την κατοικία τους προς ενοικίαση σε δίκτυα όπως η Airbnb ή το Onefinestay, μία από τις δημοφιλέστερες εκδοχές του φαινομένου της οικονομίας του διαμοιρασμού (sharing economy), χάρις σε νομοθετική τροποποίηση που θα τους απαλλάσσει από πρόστιμα που έφθαναν έως τις 20.000 στερλίνες. Σε επιστολή του, ο αρμόδιος υπουργός για θέματα Στέγασης, Μπράνταν Λούις, χαρακτήρισε το τρέχον νομοθετικό πλαίσιο «ετεροχρονισμένο» και «ανεπαρκώς εφαρμόσιμο». «Στόχος μας είναι να αναπροσαρμόσουμε αυτούς τους νόμους για την τόνωση της οικονομίας του διαμοιρασμού ώστε να βοηθήσουμε τον κόσμο να προσφέρει το σπίτι του σε βραχυπρόθεσμη ενοικίαση».

Με βάση τον νέο νόμο που θα παρουσιαστεί άμεσα στο βρετανικό Κοινοβούλιο, οι Λονδρέζοι θα έχουν το δικαίωμα να ενοικιάζουν την κατοικία τους –είτε είναι μονοκατοικία, διαμέρισμα ή συγκεκριμένα δωμάτια– έως και τρεις μήνες ανά έτος. Το διεθνές δίκτυο Airbnb καλωσόρισε την εξέλιξη καθώς σε άλλες χώρες έχει τεθεί στο στόχαστρο είτε επειδή δεν συμβαδίζει με τη νομοθεσία κάθε χώρας είτε διότι ενθαρρύνει τη φοροδιαφυγή. Από το 2008, η Airbnb προσφέρει τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτες να προσφέρουν την κατοικία τους προς ενοικίαση σε ταξιδιώτες που επιθυμούν μια εναλλακτική επιλογή διαμονής από το παραδοσιακό ξενοδοχείο. Αυτό ήταν το σκεπτικό όταν δημιουργήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα της οικονομίας του διαμοιρασμού, προ 7ετίας. Μέχρι σήμερα έχει υπάρξει μεσάζων για την εξυπηρέτηση σε 30 εκατ. επισκεπτών σε όλον τον κόσμο. Ο νέος νόμος, ωστόσο, θα ισχύει μόνο για την περιφέρεια του Λονδίνου και όχι την υπόλοιπη χώρα. Σε ορισμένες περιφέρειες του Λονδίνου, πάντως, δημοτικοί σύμβουλοι έχουν εκφράσει ενστάσεις διότι έτσι θα μετατραπούν κτίρια με κατοικίες σε άτυπα ξενοδοχεία. Προσφέρει, ωστόσο, τη δυνατότητα να καλύψουν τα έξοδα διαβίωσης οι ιδιοκτήτες των ακινήτων σε μία από τις ακριβότερες μεγαλουπόλεις του κόσμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή