Νέες έρευνες στις ΗΠΑ για τη χειραγώγηση ισοτιμιών από τράπεζες

Νέες έρευνες στις ΗΠΑ για τη χειραγώγηση ισοτιμιών από τράπεζες

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επέκταση των ερευνών της για το σκάνδαλο χειραγώγησης των συναλλαγματικών ισοτιμιών προχωράει η ρυθμιστική αρχή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της πολιτείας της Νέας Υόρκης, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι ανακρίσεις από τις αρμόδιες ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ. Ο επικεφαλής της Αρχής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών της πολιτείας της Νέας Υόρκης έχει αποστείλει από τον Δεκέμβριο δικαστική κλήτευση στους ομίλους Goldman Sachs, BNP Paribas SA, Credit Suisse και Societe Generale. Οπως, πάντως, επισημαίνουν οι πηγές που πρόσκεινται στην εν λόγω αρχή της Νέας Υόρκης κι έδωσαν τις σχετικές πληροφορίες στο Bloomberg, πρόκειται επί του παρόντος για αιτήματα ενημέρωσης, που δεν καταδεικνύουν αυτομάτως ότι οι τέσσερις τράπεζες έχουν εμπλακεί σε αδικήματα.

Η ίδια αρχή διεξάγει, παράλληλα, ελέγχους στις Barclays Plc και Deutsche Bank, όπου έχει εγκαταστήσει ειδικούς επιθεωρητές για να διερευνήσουν κατά πόσον οι τράπεζες χρησιμοποίησαν αλγόριθμους στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες συναλλαγών τους για να χειραγωγήσουν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Η ρυθμιστική αρχή χρηματοπιστωτικών της πολιτείας της Νέας Υόρκης δεν έχει, πάντως, την αρμοδιότητα να ασκήσει διώξεις. Ως εκ τούτου, έχει έως τώρα περιορισθεί στο να ασκήσει πιέσεις στις τράπεζες για να απομακρύνουν υπαλλήλους και στελέχη που ενεπλάκησαν σε σκάνδαλα, όπως της χειραγώγησης συναλλαγματικών ισοτιμιών και της χειραγώγησης του επιτοκίου διατραπεζικής Euribor. Η BNP Paribas, στο πλαίσιο διευθέτησης διένεξης με την πολιτεία της Νέας Υόρκης, απομάκρυνε 13 υπαλλήλους της, ενώ συναίνεσε σε αποχή ορισμένων γραφείων της από τις συναλλαγές εκκαθάρισης σε δολάρια επί ένα έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή