Αντιμέτωπη με εκροές κεφαλαίων η Κίνα

Αντιμέτωπη με εκροές κεφαλαίων η Κίνα

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από ένα χρόνο οι ιθύνοντες που ασκούν νομισματική πολιτική στην Κίνα επινόησαν νέα εργαλεία για να αυξήσουν την προσφορά χρήματος στην κινεζική αγορά. Πρόθεσή τους ήταν να καλύψουν το κενό προσφοράς χρήματος που δημιουργήθηκε στην κινεζική αγορά καθώς αντιστράφηκε η κατεύθυνση των ροών κεφαλαίων στη δεύτερη οικονομία στον κόσμο. Μετά μια δεκαετία στη διάρκεια της οποίας εισέρρεαν διαρκώς ιλιγγιώδη ποσά στην Κίνα αναγκάζοντας τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας να απορροφά το πλεόνασμα συναλλάγματος, τελευταία καταγράφονται εκροές, έστω και όχι τόσο θεαματικές.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, η τελευταία έκθεση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας σχετικά με τη νομισματική της πολιτική καταδεικνύει πως το περασμένο έτος η προσφορά χρήματος από τις αγορές συναλλάγματος της κεντρικής τράπεζας μειώθηκε κατά 2,1 τρισ. γουάν σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2013. Οι εκροές κεφαλαίων τις οποίες καλούνται τώρα να καλύψουν οι Αρχές της Κίνας αντανακλώνται και στα επίπεδα των στοιχείων ενεργητικού που κατέχει η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας σε ξένο νόμισμα. Τους τελευταίους μήνες, τα στοιχεία ενεργητικού της σε ξένο νόμισμα έχουν μειωθεί κατά 155 δισ. γουάν επειδή οι επενδυτές αντήλλαξαν γουάν με συνάλλαγμα. Είναι ενδεικτικό ότι την αντίστοιχη περίοδο του 2013 είχαν αυξηθεί κατά 1,4 τρισ. γουάν.

Εξάλλου, εκτός από τις εκροές αυτές, η μείωση των στοιχείων ενεργητικού σε ξένο νόμισμα είναι απότοκος των ενεργών παρεμβάσεων της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας στις αγορές συναλλάγματος, που είχαν στόχο να ανακόψουν την πτώση του κινεζικού νομίσματος. Οι παρεμβάσεις αυτές περιορίζουν, βέβαια, την προσφορά χρήματος στο τοπικό νόμισμα καθώς η κεντρική τράπεζα απορροφά γουάν από το τραπεζικό σύστημα και διοχετεύει δολάρια.

Οπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, το γεγονός ότι η Κίνα καταγράφει πλέον εκροές κεφαλαίων έχει ως άμεση συνέπεια κάθε ένεση ρευστότητας, που άλλοτε αποτελούσε ένδειξη χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής του Πεκίνου, σήμερα να φαίνεται περισσότερο σαν προσπάθεια να διατηρηθεί αμετάβλητη η υφιστάμενη κατάσταση. Για παράδειγμα, η απόφαση που έλαβε προ ημερών η Τράπεζα της Κίνας να μειώσει το ύψος των καταθέσεων που οφείλουν να διατηρούν οι κινεζικές τράπεζες στα ταμεία της άλλοτε θα αποτελούσε ένδειξη πως χαλαρώνει η νομισματική πολιτική. Την ημέρα εκείνη, όμως, υποχώρησε το χρηματιστήριο της Κίνας, που συνήθως σημειώνει άνοδο σε κάθε χαλάρωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή